МВФ перегляне кредитування України з урахуванням "боргу Януковича"

МВФ перегляне кредитування України з урахуванням "боргу Януковича"

МВФ перевірить відповідність України новим правилам / Фото: Getty Images

Дату проведення оцінки поки не оголошено.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду оцінить відповідність України оновленим правилам кредитування під час завершення другого перегляду програми співробітництва з Україною в рамках програми EFF. Про це повідомив офіційний представник МВФ Джеррі Райс.

"Ми продовжуємо стимулювати Україну і Росію у досягненні спільного рішення, яке б відповідало цілям програми фінансування. Рада директорів оцінить наміри обох сторін під час другого перегляду. У мене поки немає дати, коли відбудеться зустріч ради директорів", - цитує слова Райса "Інтерфакс-Україна".

8 грудня МВФ схвалив зміни в політику кредитування, що дозволяють Фонду надавати фінансування країні-членові, що має заборгованість перед офіційними кредитором.

Імовірно виконавча рада МВФ буде проводити оцінку відповідності кожного окремого випадку трьом критеріям. До них відносяться: термінова допомога з боку Фонду є принципово важливою, і країна-боржник дотримується всіх вимог програми МВФ; позичальник вживає сумлінні спроби досягти угоди з кредитором в межах параметрів, встановлених програмою фонду; рішення надати фінансування не спричинить небажані негативні наслідки для можливостей МВФ мобілізувати кошти від офіційних кредиторів.

Фонд підтвердив, що готовий продовжити фінансувати Україну, якщо її зобов'язання перед Росією відповідатимуть всім трьом критеріям оновлених правил кредитування.

Нагадаємо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд дол. через Ірландську фондову біржу. Російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українські власті відмовлялися визнавати борг офіційним і наполягали на його комерційній основі. У свою чергу МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

30 грудня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація