МВФ рекомендує Україні послабити банківську таємницю

МВФ рекомендує Україні послабити банківську таємницю

Фото: Axxonsoft

Нині отримати банківські виписки органи контролю можуть лише через суд.

Міжнародний валютний фонд рекомендує Україні змінити законодавство щодо банківської таємниці, аби, скажімо, Державна фіскальна служба під час перевірок могла отримувати необхідні їй для розслідування банківські виписки з дозволу НБУ, а не чекати рішення суду.

Про це йдеться в технічній доповіді МВФ, яка є в розпорядженні ТСН.ua.

"Щоб зробити рішучі кроки проти розширення неформального сектора (виплата зарплат "у конвертах"), необхідно буде пом'якшити законодавство про банківську таємницю: наприклад, зробити так, щоб для отримання інформації необхідне буде лише відповідне рішення Національного банку", – рекомендують у МВФ.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Верховна Рада вже пом'якшила банківську таємницю. Зокрема, Міністерству фінансів (і Державній фіскальній службі як її структурному підрозділу) дозволили проводити верифікацію та перевірку достовірності даних, які фізичні особи подають для отримання субсидій, соціальних виплат, пільг, зарплат. Про це пише "Економічна правда". Банки надаватимуть інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках. Мінфін очікує, що верифікація дозволить скоротити витрати на 5 млрд грн.

Про інші рекомендації МВФ читайте на ТСН.ua  за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація