На Херсонщині готові знищувати помідори, які не продаються по 2 грн за кіло

На Херсонщині готові знищувати помідори, які не продаються по 2 грн за кіло

Фото: pixabay.com

Ринок перенасичений, а селянам простіше знищити врожай.

Селяни на Херсонщині говорять про помідорну катастрофа. Небувалий врожай томатів і досі неприбраний на полях, бо землю дешевше переорати, ніж зібрати і продати плоди, йдеться в сюжеті ТСН.16:45.

Оптова ціна томатів на полі зараз менше двох гривень, і це удвічі менше від собівартості. А ринок перенасичений настільки, що й на таку ціну охочих закупівельників небагато. Тому врожай пропадає десятками гектарів. "Немає, немає в нас покупців", - скаржиться фермер Людмила Сіденко.

Помідорна катастрофа: фермери на Херсонщині зіштовхнулись з неочікуваною проблемою

Помідорна катастрофа: фермери на Херсонщині зіштовхнулись з неочікуваною проблемою

Підприємець Наталя Оксенюк з Волині закуповує херсонські помідори просто з поля. Бере по 1,80 грн, а в Ковелі продає оптом по 3,50 грн., але теж скаржиться, що купують погано. "Раніше я возила кількома фурами, кілька разів, а зараз приїхала бусиком. Безгрошів'я. Люди не мають грошей, не мають збуту", - каже вона.

Херсонські селяни в пік сезону збували свій врожай перекупникам за безцінь. Помідори продавалися від 1,20 грн до 1,50 грн за кілограм. "Ніхто нічого не брав. Хто на томат здавав, хто викидав, я качок удома годував", - розповідає місцевий житель. Така ж ситуація на ринку і з іншими овочами. Багато дешевого салатного перцю, капусти, цибулі. Бракує тільки покупців.

Шукати нові ринки збуту – єдиний вихід, кажуть чиновники . Великим виробникам вони радять освоювати євро стандарти та шукати покупців у ЄС, а дрібним господарствам – кооперуватися. "Ми всіх просили перекваліфікуватися, багато-хто почув, перейшли на технічні культури. Переорієнтуватися на нові ринки дуже складно, бо для торгівлі з Євросоюзом потрібні сертифікати. Отримання сертифікатів займає мінімум рік", - каже директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна

Повʼязані теми:

Наступна публікація