На молодіжне житлове кредитування виділили "мізерні" 24 мільйони гривень

На молодіжне житлове кредитування виділили "мізерні" 24 мільйони гривень

Фото: УНІАН

Держмолодьжитло не отримував кошти від держави останні два роки.

Учора, 11 жовтня, уряд затвердив перерахування з держбюджету 24 млн грн на збільшення статутного капіталу Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

"Ці кошти буде спрямовано на виконання державної програми забезпечення молоді житлом, а саме для надання пільгових довгострокових кредитів молодим сім'ям, які потребують поліпшення житлових умов", – ідеться в повідомленні Держмолодьжитла.

Держава не фінансує молодіжне кредитування вже два роки, зазначив в ефірі "Громадського радіо" перший заступник голови правління фонду Сергій Комнатний.

"Уже два роки поспіль програма з загального фонду держбюджету не фінансується взагалі. Вона існує за рахунок місцевих бюджетів та власних коштів Держмолодьжитла (є фінансовою установою і має статутний капітал). У місцевих бюджетах передбачений 91 млн грн на надання пільгових кредитів. 24 млн грн — за рахунок статутного капіталу Держмолодьжитла. Це відверто мало. А у черзі на отримання пільгових кредитів стоїть зараз понад 12 тисяч сімей. Із такими асигнуваннями ми у поточному році можемо забезпечити лише 300. У докризові часи ми забезпечували 3-3,5 тисячі сімей щорічно, адже отримували від держбюджету 150-200 млн грн", – пояснив Комнатний.

На 2016 рік запити Держмолодьжитла становлять 1 млрд грн. Ці гроші дали б можливість забезпечити житлом майже три тисячі сімей.

Загалом, в Україні покращення житлових умов потребують 650 тисяч громадян, із яких 68 тисяч – молодь до 35 років. Додатково – 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

"За роки діяльності фонду 37 тисяч сімей стали власниками житла за нашого сприяння. Програма передбачає надання кредитів молодим сім'ям чи окремим громадянам з пільговою відсотковою ставкою. Право на участь у програмах, що реалізовує фонд, мають громадяни віком до 35 років. Якщо у сім'ї немає дітей — кредит надається під 3% річних. Якщо є хоч одна дитина, відсоткова ставка дорівнює нулю. Якщо є друга дитина — 25% тіла кредиту "пробачається", третя дитина — ще мінус 25%", – зазначив Комнатний.

На 2017 рік у проекті держбюджету заклали 28 млн грн на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла.

"Ми проводимо активну роботу з депутатським корпусом, щоб нам відновили фінансування цієї програми й програми "Доступне житло", яка активно впроваджувалася від 2010 до 2014 року. Вона передбачає надання громадянам, котрі потребують покращення житлових умов, одноразової 30-відсоткової допомоги під час придбання житла. Цю допомогу повертати не потрібно. За програмою "Доступне житло" не передбачається вікових обмежень", – сказав Комнатний.

Нагадаємо, майже рік тому підготували законопроект, відповідно до якого всім учасникам АТО хотіли компенсовувати 50% вартості кредитів на житло. Проте закон досі не ухвалили.

Будинок-конструктор та оселя із тонких панелей: в Україні з'явились рекордно дешеві будинки

Будинок-конструктор та оселя із тонких панелей: в Україні з'явились рекордно дешеві будинки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація