НАБУ не може боротися з неправдивими деклараціями чиновників

НАБУ не може боротися з неправдивими деклараціями чиновників

Фото: УНІАН

При цьому, у НАБУ наголошують, що більшість корупційних схем не завершуються в Україні

У Національному антикорупційному бюро не мають важелів для боротьби із неправдивими деклараціями українських посадовців. Про це заявив голова НАБУ Артем Ситник, пише "Укрінформ".

За словами Ситника, під час перевірок, у деяких суддів виявили незадеклароване майно, однак відкрити кримінальну справи за цим фактом у НАБУ не можуть.

"Наприклад, перевірка декларацій деяких суддів показала, що у них є незадекларовані автомобілі, нерухомість, однак ми не можемо притягнути їх до кримінальної відповідальності. Сподіваюся, найближчим часом цей процес буде запущений і у нас буде ефективний інструмент боротьби", - сказав він.

При цьому, голова НАБУ повідомив, що наразі до суду направлено 9 справ щодо 12 осіб, більшість яких стосується отримання хабарів суддями.

"Також ми направили справу одного з керівників служби експортного контролю, який звинувачується у хабарництві в розмірі 250 тис. доларів. Ми заарештували і направили до суду справу одного з керівників державної установи, який завдав збитків державі в розмірі 16 млн. гривень. На підході у нас ще є "цікаві" і "гучні" справи, які ми озвучимо пізніше", – розповів глава антикорупційного бюро, додавши, що загальна сума арештованих коштів складає понад 200 млн грн.

Окрім того, Ситник заявив, що майже всі корупційні схеми "не закінчуються в Україні" та проходять через офшори. При цьому, за його словами, для розслідування таких справ необхідно час.

Нагадаємо, сам же директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник задекларував за минулий рік сукупний дохід у розмірі 916 тис. грн, з них 906 204 грн – це зарплата. Залишок у 10 тис. грн директор НАБУ отримав від підприємницької діяльності та незалежної професійної діяльності. Дохід родини Ситника складає 45 551 грн.

З нерухомості на самого директора НАБУ зареєстровано квартиру площею 82,6 кв. м, а члени родини мають земельну ділянку площею 416 кв. м. Ситник володіє машиною Hyundai Elantra 2012 року випуску. Крім того на рахунках у банках та інших установах зберігає 38 872 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація