Нафта, літаки та сільське господарство: Україна домовляється з Іраном про економічну співпрацю

Нафта, літаки та сільське господарство: Україна домовляється з Іраном про економічну співпрацю

Нафта, літаки та сільське господарство: Україна домовляється з Іраном про економічну співпрацю

Фото: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Шлях транспортування нафти з Ірану до Європи може пролягти через Україну.

Україна та Іран, з якого нещодавно зняли міжнародні санкції, домовляються про економічну співпрацю. Українська делегація нині перебуває в Тегерані. Сторони розглядають співробітництво в різних галузях – від транзитного транспортування до питань участі у приватизації, співпраці у банківській сфері та літакобудуванні. Вже підписали Меморандум про взаєморозуміння П'ятого засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва.

Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка. Він очолює офіційну делегацію.

НАФТА

Сторони обговорюють питання транспортування іранської нафти до Європи територією України, а також переробки нафти на заводах в Україні. Про це Зубко сказав в ефірі "112 Україна".

АГРАРНА СФЕРА

Розширять товарообіг сільськогосподарською продукцією.

"Україна зацікавлена в розширенні номенклатури сільськогосподарської продукції для поставок до Ірану, зокрема, зернових, рослинних олій, тваринницької продукції, живої худоби, цукру та кондитерських виробів, фруктів та овочів. Іран зацікавлений у експорті сільськогосподарської продукції до України, зокрема сухофруктів, креветок, риби, фруктів та овочів", — розповів Зубко.

Київ також запропонував Ірану залучати інвестицій у лісову галузь України та співпрацювати в галузі рибного господарства, створювати спільні підприємства із розведення та вирощування осетрових, лососевих та інших видів риб.

Планують створювати спільні підприємства та розвивати переробку продукції агропромислового комплексу в Україні.

Україна запропонувала Ірану співробітництво у розвитку інфраструктури та логістики, необхідної для полегшення торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

ПРИВАТИЗАЦІЯ

"Україна запросила іранських інвесторів до участі в приватизації українських підприємств. Ми домовились про створення спільного комітету з інвестицій для розвитку різних форм інвестиційного співробітництва, у тому числі державно-приватного партнерства", — сказав Зубко.

БАНКІВСЬКА СФЕРА

Україна та Іран продовжать співпрацю в банківській сфері для створення спрощених умов для розвитку торговельно-економічних зв'язків у різних секторах.

"Центральні банки України та Ірану погодилися опрацювати можливість використання національних валют для розрахунків при здійсненні двостороннього товарообігу", — уточнив віце-прем'єр.

ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ ТА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Україна та Іран зацікавлені у подальшому розвитку співпраці в секторі видобування вугілля, модернізації, ремонту та взаємних поставок обладнання, запчастин та комплектуючих до нього.

"Українські науково-дослідницькі установи можуть проектувати вугільні шахти для іранських компаній збагачення вугілля. Ми також домовились про укладання нових контрактів, залучення українських фахівців у металургійній галузі та домовились сприяти реалізації спільних проектів. Україна має великий досвід у проектуванні, будівництві та введенні в експлуатацію металургійних, хімічних підприємств і підприємств з переробки корисних копалин", — запевнив Зубко.

ТРАНСПОРТ ТА АВІАБУДІВНИЦТВО

Віце-прем'єр-міністр України повідомив, що розширять співпрацю у напрямку виробництва різних типів та моделей вантажних та пасажирських вагонів, вагонів для метрополітену, а також постачання вагонів, комплектуючих та запасних частин. Також розширять постачання продукції автомобілебудівної галузі, обладнання бурового шахтного устаткування, бурового устаткування для підземних та відкритих робіт, підземних навантажувальних машин, рудничного транспорту.

"Ми домовились розширити співпрацю в авіаційній галузі. Компанії наших країн співробітничатимуть у напрямках модернізації літака АН-140-100 та його спільному серійному виробництві, в проектуванні та виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100, у сфері маркетингу та продажу пасажирських літаків АН-158 в Ірані та регіоні, у напрямку поставки транспортних цивільних невійськових літаків АН-178", — уточнив Зубко.

ТРАНЗИТНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ

"Іран готовий до транзитного перевезення товарів України в країни Центральної Азії, Афганістан та інші країни регіону. Ми розширимо співпрацю в галузі залізничних перевезень. Іран зацікавлений у залучені українських компаній до співробітництва в різних сферах залізничного транспорту, зокрема, щодо залізничного рухомого складу, супутнього обладнання та розвитку залізничної інфраструктури", — розповів віце-прем'єр.

Іран готовий співпрацювати з Україною у напрямку розвитку комбінованих перевезень з використанням коридору "Перська затока, Іран (Астара і Каспійське море) – Чорне море, країни Європи".

 

Україна та Іран домовилися про посилення кооперації в торговельно-економічній, гуманітарній та соціальній сферах. ТЕГЕ...

Опубліковано Міністерство енергетики та вугільної промисловості України 7 березень 2016 р.

Тим часом Іран заявив про суттєве збільшення обсягів експорту нафти.

30 років санкцій проти Ірану

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація