"Нафтогаз" назвав умови закупівлі газу в Росії

"Нафтогаз" назвав умови закупівлі газу в Росії

Фото: УНІАН

Коболєв очікує вартість газу на рівні нижче 200 доларів за тисячу кубометрів.

Україна купуватиме газ у Росії за кількох умов – якщо Москва погодиться підписати додаткову угоду до нині чинного контракту, скасує обов'язкову умову купівлі 3 млрд кубометрів щомісяця, а вартість буде ринковою, тобто нижчою за 200 доларів за тисячу кубометрів (у третьому кварталі).

Такі умови озвучив голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми сподіваємося, що в результаті конкурсу ціна на імпорт газу становитиме менше 200 доларів, є такі очікування", – зазначив Коболєв.

Керівник "Нафтогазу" пояснив, що компанія зменшила купівлю газу в другому кварталі, позаяк очікує зменшення його вартості влітку.

"Це було комерційне рішення, воно було розглянуте правлінням компанії. Ми маємо чіткий графік, як будемо закуповувати газ до кінця року", – запевнив Коболєв.

"Нафтогаз" звернувся до "Газпрому", аби Москва озвучила умови продажу. Від того залежатиме, чи купуватиме Україна російський газ, чи в Європі.

"Щоб переконатися, що ми купуємо газ за найменшою ціною, ми, як це і завжди робили, запропонували, зокрема "Газпрому", надати їхню цінову пропозицію та укласти додаткову угоду до великої угоди від 2009 року. Ми повністю зняли залежність від російського газу. Якщо "Газпром" не постачатиме газ до України, якщо з якоїсь причини ця ціна нас не задовольнить або умови контракту будуть невигідними, ми зможемо купувати газ із європейського напрямку, як ми це робили цієї зими. Але в інтересах українських споживачів зробити так, щоб мінімізувати витрати на закупівлю газу", – наголосив Коболєв.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман не виключив закупівлю газу в російського "Газпрому" за кредитні кошти Світового банку.

Україна не закуповує російський газ з кінця листопада 2015 року, а імпортує транзитний газ з ЄС, запевняючи, що його ціна нижча, ніж у Росії.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація