"Нафтогаз" подав черговий позов до Гааги проти Росії на 5 мільярдів доларів

"Нафтогаз" подав черговий позов до Гааги проти Росії на 5 мільярдів доларів

Фото: Getty Images

Українська компанія вимагає відшкодувати втрачені активи в Криму.

"Нафтогаз України" подав до трибуналу, сформованого при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву з вимогою до Росії відшкодувати 5 млрд доларів збитків через захоплення активів в анексованому РФ Криму.

Разом із "Нафтогазом" до позову приєдналися ще шість її дочірніх компаній - "Чорноморнафтогаз", "Укртрансгаз", "Лікво", "Укргазвидобування", "Укртранснафта" та "Газ України".

Експерти оцінюють збитки групи "Нафтогаз" через окупацію Криму в понад 5 млрд доларів.

Трибунал повинен винести рішення в справі до кінця 2018 року.

Нагадаємо, в жовтні 2016-го "Нафтогаз" та компанії групи ініціювали це арбітражне провадження відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

Для забезпечення захисту прав та інтересів групи в цьому процесі "Нафтогаз" залучив міжнародну юридичну компанію Covington&Burling LLP, яка має значний позитивний досвід захисту інтересів клієнтів у процесах проти РФ та російських державних компаній. Зокрема, компанія представляла інтереси інвесторів нафтової компанії "ЮКОС" у спорі проти РФ і домоглася рішення суду про відшкодування 60 млрд доларів.

Через окупацію Росією Криму українські компанії подали вже сім позовів з питань захисту інвестицій проти РФ. Свої позови подали: "Укрнафта", "Ощадбанк", бізнесмен Ігор Коломойський та "Аеропорт "Бельбек", "ПриватБанк", "Лугзор", "Стабіл", "Еверест".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація