Нафтогазові доходи Росії скоротилися на третину

Нафтогазові доходи Росії скоротилися на третину

Фото: Reuters

У цілому доходи бюджету держави порівняно з січнем 2015 року зменшилися на 18%.  

Російський бюджет за перший місяць 2016 року отримав майже на 30% менше нафтогазових доходів, ніж рік тому.

Згідно з даними Мінфіну РФ, нафта Urals в січні коштувала менше $ 30, а бюджету на цей рік треба хоча б $ 40, повідомляє РБК.

Як зазначає видання, за наднизьких цін на нафту на початку року нафтогазові доходи російського бюджету в січні скоротилися майже на третину порівняно з січнем 2015 року, причому експортні мита на вуглеводні принесли казні менше половини (49%) від показника річної давності.

Згідно зі звітом російського Мінфіну, нафтогазові доходи бюджету в січні становили 371,1 млрд руб. — це на 8% більше касового плану (344,4 млрд руб.). Водночас отримана сума на 29% менша нафтогазових надходжень за січень 2015 року, зазначено у звіті.

У Мінфіні РФ заявляють, що скорочення доходів від експорту нафти могло виявитися ще більшим, якби не рішення зберегти на 2016 рік торішні ставки експортних мит (замість запланованого зниження).

В цілому доходи бюджету порівняно з січнем 2015 року скоротилися на 18% (на 235,9 млрд руб.), хоча бюджет за перший місяць року вдалося виконати з профіцитом у 390,2 млрд руб. Справа в тому, що витрати скоротилися ще сильніше — на 54% (на 842 млрд руб.) стосовно січня 2015 року. Влада заощадила на держзакупівлі, випливає з даних міністерства: закупівля товарів, робіт і послуг зменшилась на 676 млрд руб.

Єдиний адміністратор, надходження від якого до бюджету у січні збільшилися, — Федеральна податкова служба, яка зібрала податків на 35% більше, ніж у січні 2015 року. Доходи від Федеральної митної служби скоротилися на 37%, від інших адміністраторів — на 61%, підрахував Мінфін. Зростання доходів податкової служби Мінфін пояснює збільшенням надходжень від ПДВ, ПВКК та тютюнових акцизів, а різке скорочення доходів інших адміністраторів пов'язує з неповерненням залишків субсидій і міжбюджетних трансфертів регіонами (суму неповернення Мінфін оцінив в 110 млрд руб.).

Сорос передбачив банкрутство Росії в 2017 році

Сорос передбачив банкрутство Росії в 2017 році

Раніше два найбільші світові виробники сирої нафти – Росія і Саудівська Аравія – домовилися "заморозити" обсяги видобутку на рівні січня, щоб ціни на неї почали рости. Керуючий директор швейцарської консалтингової фірми Petromatrix GmbH Олів'є Якоб зазначає, що "заморожування" обсягів видобутку не відразу сприятиме різкого зростання цін, однак цей процес буде більш помітним у другій половині 2016 року.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація