Найбагатший районний суддя України "загубився" у власних статках

Найбагатший районний суддя України "загубився" у власних статках

Працівник Феміди не може назвати кількості майна у володінні та спростовує репутацію доларового мільйонера.

Відомим на всю Україну 47-річного суддю з Львівщини Зоряна Оприска зробили громадські активісти. Переглянувши його електронну декларацію, вони нарахували у служителя Феміди і його родини понад 12 мільйонів гривень готівки і назвали його найбагатшим у країні районним суддею, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

В десятці суддів, які зберігають найбільше готівки, перші три позиції займають служителі Феміди київського господарського та окружного адмінсуду. На четвертій сходинці суддя Жовківського районного суду Львівщини – Зорян Оприск. Це єдиний з районних суддів, хто потрапив до всеукраїнської топ-десятки суддів-багатіїв. "Враховуючи курс на сьогодні, статки навіть виросли", - каже координатор проекту "Просуд" Катерина Бутко.

Громадські активісти визначили найбагатшого в країні районного суддю

Громадські активісти визначили найбагатшого в країні районного суддю

Від журналістів Зорян Оприск старанно переховувався місяць тому – навіть зник з роботи після обідньої перерви. "Сказав, гіпертонічний криз, на лікарняному, найближчі три дні не буде", - пояснив тоді голова Жовківського районного суду Ярослав Мартинишин. Після лікарняного Оприск пішов у відпустку, і лише через місяць після першого візиту журналістам таки щастить зустрітися з суддею.

Він твердить, що задекларував лише 90 тисяч доларів, а звідки взялася цифра у 12 млн пояснити не береться. "Це запитання не до мене. Мені невідомо, звідки вони взяли ту суму", - каже суддя про активістів. Не пригадує Оприск і кількох квартир, будинків і земельних ділянок. "Я не пам'ятаю чітко, тому що це дружина займається підприємницькою діяльність. Вона щось там купує, продає", - твердить він. Автомобілі теж, каже, належать родичам – дружині та тестю.

Відвідувачі суду оголошеним статкам працівника Феміди дивуються та вважають, що набути їх на зарплату в 12 тисяч гривень на місяць за 5 років суддівства нереально. А от колег Оприска його декларація не вразила, бо той раніше займався бізнесом із нерухомістю. "До 40 років працював, напевно, у приватній сфері, то чому мене має вразити? Людина заробила гроші до того часу, як прийшла суддею, хіба це ненормально", - твердить суддя Жовківського районного суду Володимир Мікула.

Наприкінці минулого року Національне антикорупційне бюро України відкрило перші три кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення (ч. 2 та ч. 3 ст. 368-2 КК України) на підставі аналізу відомостей, наведених у е-деклараціях. Два провадження відкриті щодо народних депутатів, ще одне — проти представника судової гілки влади.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація