НБУ блискавично ліквідував невеликий банк

НБУ блискавично ліквідував невеликий банк

НБУ блискавично ліквідував невеликий банк

Фото: novostiua.org

У фінустанові відмивали гроші – документи передадуть правоохоронцям.

Національний банк України відкликав ліцензію та ліквідував невеликий комерційний "КСГ Банк".

Таке рішення регулятор ухвалив учора, 30 серпня, через "систематичні порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, зокрема за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу".

До цього НБУ не визнавав банк неплатоспроможним, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не вводив туди тимчасову адміністрацію.

У Нацбанку пояснили, що під час останньої перевірки виявили в "КСГ Банк" "схеми, пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку. У цих операціях були задіяні юридичні особи, фізичні особи-підприємці та кредитні спілки. Учасники схем проводили низку транзакцій, метою яких були багатомільйонні перекази на рахунки клієнтів банку-фізичних осіб та подальше переведення коштів у готівку. За наявною в банку інформацією щодо фінансового стану, ці клієнти були неспроможні здійснювати фінансові операції в таких обсягах. Крім того, виявлено низку осіб, паспорти яких значаться як втрачені, або за серією та номером паспорта значиться інша особа".

У документах було вказано, що фізособи делегували свої права щодо розпорядження рахунком одному клієнту-фізособі. На нього в банку випустили понад 500 додаткових платіжних карток. А ось у правоохоронців значиться, що паспорт цієї людини – викрадений.

НБУ передасть докази незаконної діяльності в "КСГ Банку" правоохоронцям.

"Ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, зважаючи на обмежену кількість клієнтів та незначні обсяги активів. Загальна кількість вкладників-фізосіб банку становить приблизно 1200 осіб, близько 95% з яких отримують свої вклади в повному обсязі", – уточнили в НБУ.

Основні акціонери банку – Сергій і Ксенія Касьянови (по 33,46%) та Олександр Шепелев (16,39%).

На сайті "КСГ Банку" в новині за вчора вказано, що фінустанова відкрила нове відділення у Львові. А вже в сьогоднішньому повідомленні зазначено, що "через технічні причини KSG BANK тимчасово не працює".

Нагадаємо, третина українських банків працюють зі збитками.

Повʼязані теми:

Наступна публікація