НБУ запланував із липня розпочати масштабне перезавантаження банківської системи

НБУ запланував із липня розпочати масштабне перезавантаження банківської системи

Гонтарева розповіла про три етапи перебудови банківської системи / Фото: gbgalsgallery.com

У Нацбанку пообіцяли поступово знімати обмеження на ринку депозитів фізосіб і валютному ринку.

Процес очищення банківської системи України від неплатоспроможних банків має завершитися до 30 червня цього року. Після того розпочнеться другий етап "реанімації" банківської системи, під час якого обіцяють поступово протягом року знімати різні обмеження, введені через фінансову кризу. А вже потім запланували й третій етап - сталий розвиток банківської системи за всіма її напрямками.

Про три етапи перебудови банківської системи – очищення, перезавантаження та сталий розвиток – розповіла голова Національного банку Валерія Гонтарева під час учорашньої наради з банкірами найбільших банків.

"Перша стадія реформи банківського сектору – очищення, буде закінчена вже 30 червня 2015 року. Саме до цього часу 35 найбільших банків, які пройшли в 2014 році стрес-тестування, повинні бути докапіталізовані. По суті, буде практично закінчено очистку системи від банків, які несли системні ризики. Більше того, ми бачимо, що з цього моменту ми можемо вже починати перезавантаження банківської системи – це другий етап нашої реформи. Ми вже підготували всі необхідні нормативно-правові акти, посилили систему банківського нагляду і фінансовий моніторинг. Ми запустимо процедуру "permanent supervision"  для того, щоб ніколи більше не допустити в банківській системі того, що нашій команді досталося у спадщину влітку 2014 року", – акцентувала Гонтарева.

Вона наголосила, що нинішнє завдання НБУ – створити на банківському ринку і всередині самого Нацбанку такі умови, при яких усі проведені реформи будуть безповоротними.

"На перезавантаження нам знадобиться не менше року. Почнемо з поступового зняття обмежень, спочатку на ринку депозитів фізичних осіб, а згодом і на валютному ринку. Почнемо знижувати ставку рефінансування, як тільки приборкаємо інфляцію. Посилимо рівень корпоративного управління в банках та рівень управління ризиками. Таким чином будемо повертати довіру вкладників до банківської системи України", - сказала Гонтарева.

І найголовніший третій етап – це сталий розвиток банківської системи за всіма її напрямками.

"Ми, як регулятор, повинні бути до цього готові. Національний банк буде не лише декларувати показники інфляції і писати принципи монетарної політики, а і реалізувати ці принципи через механізми інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу. Наша мета – це досягнення 5% інфляції на горизонті в три-п'ять років, та сприяння економічному зростанню країни через забезпечення економіки доступними по ціні ресурсами", – підкреслила Гонтарева.

 

 

Перебудова банківської системи передбачає її очищення, перезавантаження та сталий розвитокТакож вчора під час традицій...

Posted by Національний банк України on 29 квітня 2015 р.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація