Невикористані суми субсидій частково повернуть до держбюджету

Невикористані суми субсидій частково повернуть до держбюджету

Фото: УНІАН

У Мінсоцполітики розробляють механізм монетизації невикористаної субсидії.

Державний бюджет, у якому не вистачає коштів, вирішили поповнити за рахунок невикористаних сум субсидій у минулому опалювальному сезоні.

"Враховуючи обмеженість бюджетних коштів, невикористані суми субсидії – все що перевищувало вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії – у цьому році буде повернуто до державного бюджету", – ідеться в повідомленні Міністерства соціальної політики.

У відомстві це пояснили тим, що "соціальні нормативи споживання послуг, на які надається субсидія, не відповідали реальному споживанню послуг, в минулий опалювальний період (2015-2016 рр) на рахунок отримувачів субсидій утворилася сума невикористаних субсидій у розмірі понад 10 млрд грн. Через це уряд був вимушений відкоригувати соціальний норматив, наблизивши його до реального споживання. Так, соціальний норматив на обігрів приміщення зменшено до 5,5 куб м газу на кожен квадратний метр опалювальної площі".

За нинішніми тарифами, 100 кубометрів газу – це 687,9 грн, а 150 кіловат електроенергії – 193,5 грн.

Також у Мінсоцполітики повідомили, що зекономлені сім'ями на субсидіях кошти залишатимуться на рахунках людей лише в межах одного опалювального періоду.

"Якщо сім'я використає менше газу, ніж встановлено соціальним нормативом, зекономлені кошти будуть оформлювати у рахунок майбутніх платежів, в тому числі обов'язкової плати за комунальні послуги. Відтак, вартість неспожитого газу у тепліші місяці опалювального періоду можна використати в разі перевищення норми у холодніший період. Наприклад, якщо сім'я у листопаді спожила на 100 кубів газу менше, ніж встановлено нормою, то цей обсяг газу вона може спожити у холодніші місяці, наприклад у січні", – пояснили в Мінсоцполітики.

Після завершення опалювального сезону, який в Україні офіційно триває від 1 жовтня до 30 квітня, на рахунках отримувачів субсидій залишатимуть лише суми, що не перевищуватимуть вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (залежно від того, чим опалюється оселя). Суми понад ці норми повертатимуть до держбюджету. А ось суми, які будуть меншими за ці нормативи, обіцяють монетизувати. Тобто виплатять грошима як винагороду за енергоефективність.

Нагадаємо, комунальні "листи щастя" про нараховані субсидії українцям мають надійти в жовтні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація