Незважаючи на санкції, російські банки нарощують свою присутність в Україні

Незважаючи на санкції, російські банки нарощують свою присутність в Україні

Фото: УНІАН

З одного боку – це інвестиції в економіку і робочі місця, з іншого – це прямі загрози.

За час російської агресії на Сході, банки із країни агресора лише наростили свою присутність в Україні, йдеться у сюжеті ТСН 19:30.

"Близько одного мільйона вкладників мають", - каже нардеп Віталій Купрій.

За його словами, ця цифра пролунала на учорашньому засіданні комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони. За інформацією Нацбанку частка російських банків в Україні сягла понад 40% відсотків і продовжує зростати.

"Ми бачимо, що російські банки купують інші банки без підтвердження капіталізації", - розповідає нардеп Сергій Тарута.

Де-факто, санкції проти російських банків в Україні існують, однак вони не заважають фінустановам розвиватися. З одного боку – це інвестиції в економіку і робочі місця, з іншого – це прямі загрози.

"Банк – це глобальний контроль над інформацією людей, які беруть кредити", – зазначив нардеп Андрій Левус.

Відомо, що власниками одних фінустанов є сама держава-агресор, а гроші, які вони заробляють в Україні ідуть також до них в бюджет, а комерційні – можуть використовуватися для виводу коштів із України.

Нардеп Левус розповідає схему виводу: російський банк наприклад кредитує компанії із російськими власниками, на яких наклали санкції або до яких, наприклад, мають претензії українські правоохоронці.

"Закладає своє майно в кредит – і тим самим – хоче вивести з-під прямих санкцій майно", - каже він.

Схожі операції вже спостерігаються на ринку, тому тепер, слово за Верховною Радою.

У Нацбанку таку ініціативу прокоментували коротко: "Наразі у Національного банку України немає жодних правових та економічних підстав для виведення банків з російським капіталом з ринку".

Ще раніше, глава НБУ Валерія Гонтарєва говорила – російські банки працюють в межах законодавства і претензій до них немає, а от виведення росіян із ринку коштуватиме десятки мільярдів гривень і таких грошей у держави немає.

Натомість у парламенті певні, що це перебільшення.

"Зупинення діяльності банків не означає, що вони банкрути – це означає, що вони мають повернути ті вклади, які взяли", - говорить нардеп Віталій Купрій.

Ці ж банки, мовляв, мають чимало майна в Україні та світі, і в разі шахрайських дій, кошти можна повернути через міжнародні арбітражі зі штрафами. Своєю чергою, НБУ могло б впровадити часткові санкції. Зокрема, заборонити російським банкам розширення чи вивід капіталу з України.

"Всі країни регулюють присутність іноземних банків на національному ринку", – зазначає економіст Олександр Савченко.

За його словами, держава має бути зацікавлена насамперед у розвитку українських банків, а от частку російських необхідно зменшувати. Наприклад, у світі вона для фінустанов із іноземним капіталом на ринку становить 10%, тоді як в Україні вчетверо більше.

"Треба встановити цей норматив 10%, але дати час російським банкам наприклад у 5 разів зменшити свою присутність до нормативів", – наголосив він.

Варто зауважити, що українці вже давно долучилися до негласного бойкоту. Частина російських банків навіть заявила, що самі хочуть піти з України, бо зазнають значних втрат. Окремим банкам взагалі вчиняли самосуд. Тому ініціатори санкцій проти фінустанов сподіваються, що парламент, а за ним Кабмін і президент підтримають це рішення.

Неефективні обмеження: чому російські банки нарощують свою присутність в Україні

Неефективні обмеження: чому російські банки нарощують свою присутність в Україні

Повʼязані теми:

Наступна публікація