Нова влада не помічає "тендерного короля" Єремєєва, який викачує з бюджету мільярди

Нова влада не помічає "тендерного короля" Єремєєва, який викачує з бюджету мільярди

Чемпіон тендерів Єремєєв викачує з бюджету мільярди / Фото: ТСН.ua

Генпрокуратура вже почала розслідування, проте міністр енергетики про сумнівні тендери на паливо не чув.

Зміна влади не змінила схеми розпилу державного бюджету. Найлегший спосіб стати мільярдером в Україні - отримати доступ до бюджетних грошей на держзакупівлях, так званих тендерах.

За останній рік з бюджету витягли приблизно мільярд гривень, а найбільшу кількість тендерів виграв старший син екс-гаранта Олександр Янукович, який "натендерив" на 62,5 млн грн.

Родина Януковича вже втекла, проте інші нетонучі акули бізнесу чомусь і далі продовжують заробляти на державному бюджеті, йдеться у програмі "Гроші". Один з них - людина-стабільність, керівник фракції регіоналів Олександр Єфремов.

"Його угрупування з кількох фірм окупувало "Луганськвугілля" уже давно і зараз абсолютно спокійно продовжує отримувати там сотні мільйонів гривень. І це не на рік, а на місяць", - зауважив журналіст Юрій Ніколов.

Водночас після зміни влади на арену виходять нові тендерні чемпіони. Так, широкому загалу не відомо ім'я бізнесмена та нардепа Ігора Єремєєва, але на тендерах він заробляє мільярди.

"Король тендерів" Єремєєв викачує мільярди із бюджету

"Король тендерів" Єремєєв викачує мільярди із бюджету

Тендерний король Єремєєв є 63-м номером у списку найбагатших українців з $ 170 млн доходів. З початку 2014 року його компанії вже уклали договори на постачання нафтопродуктів державним відомствам і компаніям на суму 132 млн грн.

"На паливному ринку очевидно продовжує домінувати група Єремеєва. Вона захопила державні тендери по бензину. Десь починаючи з 2010 року почалася велика експансія. Якщо в грошах, то це на місяць близько 50 млн грн", - зазначив Ніколов.

Чому фірми депутата Єремєєва виграють чи не усі державні тендери, зацікавилися навіть у Генпрокуратурі.

"Відхилялися найбільш економічно вигідні пропозиції, що дозволяло у свою чергу проводити так звані свої фірми для виграшу тендеру. А також проводилася закупівля товарів не безпосередньо у виробника, а у так званих прокладок, що дозволяло збільшувати суму товарів, і внаслідок чого було спричинено збитки", - повідомив керівник управління прокуратури Олег Денега.

У Верховній Раді у Єремєєва є ціла группа депутатів, яка працює на благо бізнесу. Зокрема, співвласник концерну "Континіум" разом з Єремєєвим - Степан Івахів - 64-й номер у списку найзаможніших українців.

Їхня спільна компанія "Золотой екватор", якій належать заправки WOG, з початку 2012 року, саме з приходом у ВР депутатів, почала вигравати тендери на постачання палива вартістю більш ніж 550 млн грн.

Улюблені клієнти Єремєєва і його друзів по мандату - державні структури. Наприклад, найскандальнішими оборудками бізнесмена стали тендер на постачання палива Укрзалізниці на суму 2,6 млрд грн, СБУ - 17 млн грн, Укрпошті - 314,88 млн грн.

З цього приводу Генеральна прокуратура вже розпочала досудове провадження.

Проте у Міністерстві енергетики про таку корупцію не чули. Міністр Юрій Продан доволі невпевнено пообіцяв перевірити інформацію про сумнівні тендери. Навіть компанію Єремєєва, яка є найбільшим постачальником палива для держави, міністр начебто не знає: "А яка це компанія Єремеєва? - "Континуум". - "Континуум"? Добре, буду знати".

У свою чергу експерти кажуть, що у "Континуума" дуже міцне лобі серед чиновників. Вони допомогають Єремєєву позбуватися конкурентів.

"Причини для відхилення було те, ну, наприклад один з учасників подав документи, у яких текст був надрукований не 14-м кеглем а 12-м, а назви розділу були не капслоком набрані. Тобто це стало причиною відхилення у тендері на мільярд з копійками. Ну, звісно, що це не справжня причина", - зауважив Ніколов.

Зазначимо, що сам Єремєєв ділитися із журналістами секретами успішного бізнесу не схотів: "Не ставте не потрібних запитань".

Якповідомлялося раніше, Рада зробила інформацію про тендери, приватизацію та майно чиновників відкритою. Законодавчі зміни покликані значно демократизувати стосунки влади та соціуму.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація