Продаж Одеського припортового заводу зірвався через відсутність покупців - Фонд держмайна

Продаж Одеського припортового заводу зірвався через відсутність покупців - Фонд держмайна

Фото: Getty Images

Після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні інвестори висловили неготовність брати участь у конкурсі.

Конкурс з продажу ПАТ "Одеський припортовий завод" не відбувся через відсутність заявок від інвесторів.

Про це повідомила прес-служба Фонду державного майна України.

"Сьогодні, 18 липня 2016 року, закінчився термін подачі заявок на участь в конкурсі з продажу ПАТ ОПЗ. Станом на 18:00 жодної заявки надано не було. У зв'язку з відсутністю заявок ФДМУ змушений визнати конкурс таким, що не відбувся у зв'язку з відсутністю попиту", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, з моменту публікації оголошення про продаж заводу ним зацікавилися потенційні інвестори, які підписали відповідні договори про конфіденційність. Але після знайомства з пакетом документів і вивчення ситуації в Україні і довкола заводу усі вони висловили неготовність брати участь у конкурсі на визначених умовах і озвучили головні причини свого рішення.

У Фонді Держмайна також наголосили, що найбільше сумнівів у інвесторів викликає: борг перед Group DF, суди з компанією "Нортіма", обмеження на репатріацію дивідендів, відсутність податкових пільг і преференцій для інвестора, зависока ціна на тлі озвучених вище проблем заводу та загальних політичних і економічних ризиків країни.

Нагадаємо, стартова ціна підприємства – 13 млрд 175 млн грн. Аукціон мав би відбутися, якщо були б подані щонайменше дві заявки. До того ж, одна з них має бути від іноземного інвестора. Про це йшлося в умовах, які затвердив Кабмін.

Попередній уряд Яценюка планував продати підприємство за вдвічі вищою стартовою ціною – за мільярд доларів. Зниження вартості Білоус пояснив тим, що під час оцінки заводу врахували чимало факторів.

Ще одна обставина, що впливає на вартість, – визнаний борг ОПЗ за поставлений у 2013 році природний газ перед Ostchem Holding Limited (входить в Group DF Дмитра Фірташа) в розмірі 193 млн доларів без урахування штрафних санкцій, які поки не підтверджені в суді.

Компанія "Нортіма" вважає викраденням майна повторний конкурс з приватизації ОПЗ

Компанія "Нортіма" вважає викраденням майна повторний конкурс з приватизації ОПЗ

Повʼязані теми:

Наступна публікація