Із України до Криму знову повністю припинене електропостачання

Із України до Криму знову повністю припинене електропостачання

Із України до Криму знову повністю припинене електропостачання

У Криму знову немає світла

Про причини відключення не відомо.

Сьогодні, 30 грудня, ввечері була знеструмлена високовольтна електролінія Каховка-Титан, якою подавали світло з материкової України до окупованого Росією Криму.

Про це повідомила "міністр палива та енергетики" Криму Світлана Бородуліна, пишуть "РИА Новости".

"Лінія була знеструмлена. Ми не знаємо причин", – сказала Бородуліна.

Лінія Каховка-Титан – єдина, якою з 8 грудня до Криму подавалася з України електроенергія обсягом близько 180 МВт потужності. Електроенергію розподіляли в основному в північних районах Криму – Джанкойському, Чорноморському і Роздольненському, а також у Євпаторії. Нині населені пункти в цих регіонах залишилися без світла.

Бородуліна запевнила, що енергопостачання відновлять у найближчі хвилини за рахунок перетоків із центральної частини Криму. Жителі Євпаторії повідомили, що енергопостачання міста було відновлено за лічені хвилини.

На всьому півострові "влада" вводить обмеження на електропостачання, будуть відключати світло. Зокрема, у Севастополі вводять графік подачі світла – три години будуть постачати, а потім на три години вимикатимуть. Також повністю відключать вуличне освітлення. Соціальні об'єкти та лікарні обіцяють не відключати від світла. 31 грудня тролейбуси їздитимуть із шостої ранку до 11:00, а потім на маршрути пустять інший транспорт, який не залежить від електроенергії.

Нагадаємо, повертати Крим та Донбас з-під окупації Росії та бойовиків вирішили не лише бойовими, дипломатичними, а й економічними діями. Зокрема, активісти (переважно кримські татари) почали блокувати анексований Росією Крим 20 вересня цього року, перекривши всі шляхи з материкової України для вантажівок із товарами. У жовтні невідомі почали виводити з ладу електроопори, якими світло подавалося на півострів. У ніч на 22 листопада пошкодили всі чотири наявні електролінії, Крим повністю залишився без світла. Така ситуація тривала два тижні. Після того активісти дозволили відремонтувати та пустили струм однією лінією. Проте в Криму й досі відчувають брак електроенергії.

Тим часом один із організаторів блокади Криму, власник телеканалу ATR Ленур Іслямов заявив, що контрабандні товари на анексований Росією Крим потрапляють із материкової України через Одесу морем.

"Зараз судна з контрабандою виходять з Одеси. Вони йдуть у 12-мильну зону, вимикають GPS-навігатори. До них підходить із Севастополя судно, перевантажується. Це один варіант. Другий варіант – на судні вимикається навігатор, воно рухається далі, стає в порту Севастополя, розвантажується, виходить на цей же курс, включає навігатор, ніби він у нього тоді зламався, і заходить у Скадовськ. А потім – у Стамбул. Про це знають Одеська митниця, СБУ ", – запевняє Іслямов.

Тож активісти готують і морську блокаду півострова.

Із 15 січня 2016 року запрацює постанова Кабміну України про заборону ввезення ряду товарів до Криму. Іслямов не виключив силових методів для боротьби з судами з контрабандою після набрання чинності цієї постанови, але зазначив, що їх будуть застосовувати в останню чергу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація