Офшорний скандал: через Тимошенко й Лазаренка в Mossack Fonseca проводили обшуки

Офшорний скандал: через Тимошенко й Лазаренка в Mossack Fonseca проводили обшуки

Юлія Тимошенко / Фото: УНІАН

Документ давав дозвіл місцевим правоохоронцям навіть застосовувати силу. 

Влада Віргінських островів у 1998 році дала ордер на обшук у приміщеннях компанії Mossack Fonseca у пошуках документів, пов'язаних з Павлом Лазаренком, Юлією Тимошенко та компанією Bassington Ltd.

Про це йдеться у ордері на обшук, оприлюднених серед "панамських документів", пише Українська правда

Ордер на обшук приміщень Mossack Fonseca був виписаний 12 червня 1998 року, сам обшук провели у той самий день.  

Згідно з ордером, у приміщеннях компанії Mossack Fonseca можуть зберігатися записи, файли, чеки та інші документи і кореспонденція щодо інформації про транзакції, пов'язані з Bassington Ltd, Юлією Тимошенко, Олександром Тимошенком, Петром Кириченком, Олександром Гравцем (у документах Gravets – ред.), Павлом Лазаренком та іншими особами.

Документ давав дозвіл місцевим правоохоронцям на обшук із застосуванням сили за необхідності. Під час проведеного обшуку було вилучено документи щодо діяльності Bassington Ltd.

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зараз з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захуре - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Сам Порошенко запевнив, що не виходив за межі правового поля. Він заявив, що є першою посадовою особою в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків й сплати податків. Він наголосив, що передав управління своїми активами до інших компаній. 

Водночас юридична фірма "Авеллум", яку Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, заявила, що на сьогодні договір про створення blind trust було підписано.  Створення компаній в іноземній юрисдикції у фірмі пояснили так, що це було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі.  Також будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

Повʼязані теми:

Наступна публікація