Оголошений Путіним план поглиблення торгівлі з Китаєм з тріском провалився

Оголошений Путіним план поглиблення торгівлі з Китаєм з тріском провалився

Падіння обігу склало майже 28% / Фото: Reuters

Падіння обігу склало понад 31 млрд дол.

Торговий обіг між Китаєм і Росією за підсумками 2015 року скоротився на 27,8%.

За словами офіційного представника Головного митного управління КНР Хуана Сунпіна, обсяг торгівлі між державами склав $ 64,2 млрд.

За даними відомства, обсяг експорту китайських товарів до РФ впав у 2015 році на 34,4% до $ 32,9 млрд, а імпорт російської продукції в Китай знизився на 19,1% до $ 31,4 млрд.

"Минулий рік був порівняно складним і важким для міжнародної торгівлі. Ми вважаємо, що і цей рік буде деякою мірою таким самим. Чи зможе ситуація в російсько-китайській торгівлі покращитися, залежить, по-перше, від економічної обстановки в двох країнах, по-друге, від стану справ у світі загалом", - передає слова Сунпіна агентство ТАСС.

За підсумками 2014 року обіг торгівлі між РФ і КНР збільшився на 6,8% і склав $ 95,28 млрд.

Нагадаємо, після введення санкцій країнами Заходу російська влада оголосила про фактичний розворот на схід. Головним партнером Кремль обрав Китай, який повинен був замінити ринки ЄС. Зокрема, під час візиту Володимира Путіна в Пекін 21 травня 2014 року був підписаний ряд інвестиційних документів. В першу чергу йдеться про проект "Сила Сибіру-2", орієнтовна вартість якого становить 770 млрд руб. Кремль сподівається поставляти газ в КНР з 2019 року в обсязі 38 млрд кубів, а в перспективі - 64 млрд. кубів. Угода діятиме протягом 30 років.

Однак цей проект через погіршення економічної ситуації і в Китаї, і в РФ фактично заморожений. Як писало видання "Ведомости" з посиланням на аналітика "Сбербанку СІВ" Валерія Нестерова, підписання контракту між "Газпромом" і китайською China National Petroleum Corporation на поставки газу по газопроводу перенесли на невизначений термін.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація