Оточення Порошенка готується до тіньової приватизації енергетики України - УП

Оточення Порошенка готується до тіньової приватизації енергетики України - УП

Фото: ФК Динамо Київ

Маловідома компанія, яку пов'язують з Суркісами і Кононенком, контролює обленерго і "поклала око" на "Центренерго".

Оточення президента України Петра Порошенка активно прибирає до рук підприємства енергетичного ринку, не чекаючи старту процесу приватизації.

Про це йдеться в розслідуванні "Української правди".

Тіньова приватизація відбувається за допомогою невідомої до останнього часу компанії "Енергомережа", яка стрімко увірвалася на український енергетичний ринок в минулому році.

Вона стала відомою після того, як навесні минулого року в пресі з'явилися матеріали про підозрілі угоди між "Запоріжжяобленерго" і "Енергомережею" з перепоступки боргів великих приватних споживачів електроенергії.

"Енергомережа" заробила мільйони на боргах перед обленерго

За даними НКРЕКУ, з грудня 2014 по березень 2015-го "Запоріжжяобленерго" поступилася "Енергомережі" боргами на загальну суму близько 346 млн гривень від декількох промислових підприємств області.

Нові умови погашення боргів більш ніж лояльні для клієнтів обленерго – "Енергомережа" "прощає" боржникам величезні суми.

Наприклад, з 112 млн грн, які винен "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (49% акцій володіє олігарх Дмитро Фірташ), потрібно виплатити 30 млн грн, а решта 82,3 млн грн компанія просто прощає.

Ще одна угода між ЗТМК і "Енергомережею" про борг в 114 млн грн передбачала, що компанія Фірташа виплачує 50 млн гривень, а решта 64 млн також прощаються.

Унаслідок угод Фірташ на вигідних умовах позбавився від старих боргів титанового комбінату, а "Енергомережа" отримала живі гроші.

В "Енергомережі" стверджують, що обленерго отримує борги ЗТМК у розстрочку – 4,9 млн в місяць. Однак матеріали суду між сторонами показують, що це не так. "Енергомережа" не платила, через що обленерго довелося підписувати з компанією нові договори про розстрочення.

В матеріалах справи, яке порушило МВС за мотивами угод, фігурувала куди більша сума збитків – 950 млн гривень.

Але 27 липня 2015 року Генпрокуратура на чолі з Віктором Шокіним закрила справу "у зв'язку з відсутністю події кримінального правопорушення".

Виправити помилку ГПУ може Національне антикорупційне бюро, яке підхопило справу в кінці минулого року. Поки що слідчі НАБУ здобули право вилучити документи про сумнівні контракти і рухи по банківських рахунках "Енергомережі".

Подібні угоди відбувалися не тільки з "Запоріжжяобленерго". Така ж історія з "Черкасиобленерго" – державне підприємство відписало "Енергомережі" 23 млн боргу черкаського "Азоту", який належить Дмитру Фірташу. "Харківобленерго" зовсім "помилково" перерахувало "Енергомережі" 4 млн гривень.

Менеджери "Енергомережі" керують обленерго

Співрозмовники "Української правди" приписують "Енергомережі" неформальну участь у роботі чотирьох розподільних компаній, де контрольні пакети акцій належать державі – "Запоріжжя-", "Харків-", "Черкаси-" і "Миколаївобленерго".

За останні півтора року в штаті або керівництві "Енергомережі" встигли попрацювати брат екс-міністра енергетики Юрія Продана Петро, а також колишні менеджери енергокомпаній братів Суркісів і Костянтина Григоришина.

Після роботи в компанії частина менеджменту "Енергомережи" перейшла на роботу в обленерго.

У Миколаєві першим заступником директора обленерго з початку 2015 року працює колишній голова наглядової ради "Енергомережі" Олексій Беспалов. З кінця 2014 року екс-менеджер "Енергомережі" Ігор Карпенко працював в "Черкасиобленерго". На цій посаді його змінила Світлана Кузьмінська, яка також представляє "Енергомережу".

Зв'язки "Енергомережі" з Суркісами і Кононенком

Численні співрозмовники "Української правди" на енергоринку, в парламенті і держструктурах називають керівника "Енергомережі" Дмитра Крючкова представником братів Ігоря та Григорія Суркісів. А лобістом компанії у відносинах з держорганами – заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

Дмитро Крючков у 2006 році обирався нардепом від БЮТ і потрапив в комітет з енергетики. Через перевибори він побув депутатом рік і запам'ятався лише тим, що став "тушкою" і перейшов в Антикризову коаліцію.

Його брат Леонід у тому ж 2006 році став депутатом БЮТ в Київраді, але потім швидко перейшов в Блок Черновецького. У той же час до цієї фракції входив теперішній заступник голови "Блоку Петра Порошенко" Ігор Кононенко.

Тоді брати Крючкови були відомі як співвласники забудовника "Київреконструкція" і будівельних компаній, які обслуговують українські АЕС.

У Дмитра Крючкова вже були проблеми із законом. В кінці нульових керівництво харківського атомного інституту "Енергопроект" звинуватило Крючкова у розкраданні акцій шляхом підробки документів. На початку 2010 року бізнесмена затримали правоохоронці. Але незабаром справа була закрита.

Публічно про зв'язок державних обленерго з Крючковими, яких лобіюють Ігор Кононенко і брати Суркіси, заявляв лише нардеп Сергій Лещенко.

"Кононенка називають лобістом призначень в тих розподільних енергокомпаніях, де контрольним пакетом володіє держава, а в дійсності ними керують Григорій Суркіс і брати Крючкови", - писав Лещенко в "Новом времени".

Один з нардепів від БПП, близький до президента, так описує появу Крючкових в енергобізнесі: "Ігорю Віталійовичу (Кононенко) доручили ділянку роботи за державним обленерго і "Центренерго". Оскільки в енергетиці він не знавець, вирішив залучити до справи Крючкових і Суркісів. Ці не знайшли нічого розумнішого, як вивести гроші з держпідприємств шляхом перепоступки боргів".

Кононенко відкидає всі звинувачення. "Не маю ніякого відношення", – написав він смс у відповідь на запитання "УП".

У прес-службі "Енергомережі" заявили, що керівництво компанії з Суркісами і Кононенком не знайоме і не підтримує жодних виробничих або інших відносин.

Схема впливу на державну енергетику. / Фото: Українська правда

Підготовка до приватизації

В 2016-му "Енергомережа" від неформального участі в енергетиці зробила перші кроки до контролю над державними компаніями.

Серед підприємств, які її цікавлять, вже зараз можна назвати "Центренерго" і Одеську ТЕЦ, куди компанія зайшла завдяки участі в процедурі банкрутства цих підприємств.

В роки президентства Януковича "Центренерго" підписувала контракти з прокладками Олександра Януковича. Зараз кураторство над нею приписують Ігорю Кононенку.

У минулому році ця держкомпанія виявилася єдиною енергокомпанією, приватизація якої була згадана в меморандумі МВФ. Чи буде вона прописана у новому варіанті меморандуму – не відомо. Текст зараз узгоджується сторонами.

За даними "УП", у проекті документа є пункт про те, що навесні Україна повинна залучити іноземних консультантів та комісії для підготовки до продажу ОПЗ і "Центренерго". Однак Адміністрація президента пропонує викреслити "Центренерго" зі списку. Противником приватизації компанії виступає і "президентський" міністр енергетики Володимир Демчишин.

Як з'ясувала "Українська правда", близькі до "Енергомережі" фірми почали скупку боргів "Центренерго" і Одеської ТЕЦ. Результатом цього процесу може стати контрольований перехід державного майна в приватні руки.

"Центренерго" з 2004 року знаходиться в процедурі банкрутства за позовом вугільного підприємства "Ровенькиантрацит". Наприкінці минулого року відбулося два доленосних судових засідання.

Перше відбулося 17 листопада – суд відмовив у претензіях цілого ряду державних і приватних кредиторів "Центренерго" на загальну суму понад 2,3 млрд гривень.

Друге засідання відбулося 1 грудня. На ньому була затверджена заміна частини старих кредиторів, які вже були в реєстрі, на нових.

І тут на сцену знову виходять державні обленерго і близькі до "Енергомережі" компанії. Як виявилося, з вересня по листопад 2015 року старі кредитори "Центренерго" перепродали свої борги на 70 млн грн невідомим компаніям - "Тера", "Транснова", "Баланс Груп" і "Легіст-Інвест".

70 мільйонів достатньо, щоб брати участь в комітеті кредиторів, призначенні керівництва та погодженні плану санації підприємства.

Історія українського бізнесу знає чимало історій, коли з процедури банкрутства держкомпанії виходили з оновленим списком власників. Наприклад, за такою схемою найбільшим акціонером "Дніпроенерго" став ДТЕК Ріната Ахметова.

Хто стоїть за новими кредиторами "Центренерго"? Як мінімум по двом підприємствам можна простежити зв'язок з "Енергомережою" і братами Суркісами.

Хто стоїть за новими кредиторами "Центренерго". / Фото: Українська правда

Засновник "Баланс Груп" - Ганна Надєжина, "Легіст-Інвест" - Данило Платонов. Обидва вважаються засновниками компанії "Спортивно-оздоровчий центр фізичного розвитку "Динамо-Київ".

Платонов також працює директором в компанії "Енергомережа – генерація", її єдиний засновник – холдингова компанія "Енергомережа".

В самому кінці 2015 року "Енергомережа" безпосередньо включилася в банкрутство Одеської ТЕЦ. Вона перекупила борги у трейдера "Укргаз-Енерго" Дмития Фірташа і державного "Трансгазу" і бореться в суді за призначення лояльного арбітражного керуючого.

"Скандали навколо "Центренерго", ОПЗ і державних обленерго дають зрозуміти, що система управління державним майном все ще залишається незмінною, змінюються лише бенефіціари схем. Все це відбувається не просто з потурання, але і завдяки протекції вищих керівників країни", - пише автор розслідування журналіст "УП" Андрій Самофалов.

"Затримка приватизації української енергетики призводить до очікуваного результату. Коли держава почне продаж, Фонду держмайна просто нічого буде запропонувати", - підсумував він.

Нагадаємо, велику приватизацію в Україні хотіли провести в 2015 році. Проте через зміну законодавства, зокрема щодо недопущення до приватизації фізичних та юридичних осіб країни-агресора Росії, вирішили перенести продаж держпідприємств на наступний рік.

Рада повинна розблокувати питання приватизації держпідприємств

Рада повинна розблокувати питання приватизації держпідприємств

Повʼязані теми:

Наступна публікація