Пенсіонерам на неконтрольованих територіях Донбасу можуть повернути пенсії

Пенсіонерам на неконтрольованих територіях Донбасу можуть повернути пенсії

Пенсіонерам на неконтрольованих територіях Донбасу можуть повернути пенсії

пенсії / Фото: ТСН.ua

Втім, у Донецьку та Луганську відновити виплати пенсій все ж неможливо через бойові дії

Пенсіонерам, які проживають на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей хочуть відновити нарахування пенсій. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, пише "ZN,Ua".

За його словами, люди на цих територіях, які не мають статусу окупованих, мають право на пенсії, незалежно від місця реєстрації.

"У нас є Закон про обов'язкове пенсійне страхування, а є Закон про пенсійне забезпечення, у ст. 85 якого сказано: "Пенсії виплачуються без урахування одержуваного заробітку за місцем проживання пенсіонера, незалежно від реєстрації місця проживання", - заявив Рева.

При цьому від відзначив, що виплачувати пенсії у Донецьку та Луганську неможливо у зв'язку із бойовими діями, втім люди можуть отримувати пенсії в інших містах.

"Навіть якщо людина живе в Донецьку або Луганську, а отримувати пенсію хоче в Києві або Харкові, ми зобов'язані їй її виплачувати, незалежно від місця її реєстрації. Це загальна практика, яка існує в Україні. Неконтрольовані території в Донецькій і Луганській областях, наскільки я розумію, статусу окупованих на сьогодні не мають і є невід'ємною частиною території України. Відповідно, їхні жителі мають право на виплати, незалежно від місця реєстрації", - зазначив міністр.

Однак, що стосується внутрішньо переміщених осіб, які проживають на неконтрольованих територіях Донбасу, але оформили документи, що нібито мешкають в іншому місті, то цим питанням має займатись не мінсоцполітики, а міграційна та прикордонна служби.

Нагадаємо, втрати держбюджету через незаконне отримання допомоги від держави сягають десятків мільярдів гривень. Лише втрати через псевдопереселенців щороку складають 6-12 млрд грн. Тож органи соцзахисту спільно з правоохоронцями проводять тотальну перевірку всіх соцвиплат.

Повʼязані теми:

Наступна публікація