Пенсійному фонду можуть не додати 100 мільярдів - Розенко

Пенсійному фонду можуть не додати 100 мільярдів - Розенко

Фото: Shutterstock

Також за словами чиновника, у 2016 році продовжиться дія низки обмежень у системі пенсійного забезпечення

У зв'язку зі зменшенням майже удвічі розміру Єдиного соціального внеску Пенсійний фонд може отримати на 100 мільярдів гривень менше наступного року.

Про це під час брифінгу заявив міністр соціальної політики Павло Розенко, передає "Укрінформ".

"Разом з Державним бюджетом було ухвалено, так званий, перший етап податкових змін, основа яких складає зменшення ЄСВ до 22%, а зменшення єдиного соціального внеску фактично у два рази означає суттєве скорочення доходів Пенсійного фонду. Пенсійний фонд від такого кроку втратить щонайменше 100 мільярдів гривень", - сказав Розенко.

Водночас, урядовець запевнив, що ці зміни не вплинуть на вчасність здійснення пенсійних виплат у 2016 році.

За його словами, для пенсій в державному бюджеті на наступний рік передбачено 145 мільярдів гривень. На думку Розенка, цих грошей Пенсійному фонду вистачить.

Він зазначив, що цьогоріч вперше за майже 10 років пенсії 2016 року почали виплачуватися у грудні. За його словами, це пов'язано з тим, що вдалося заощадити в поточному році близько 14 мільярдів гривень на різних соціальних програмах.

Також за словами чиновника, у 2016 році продовжиться дія низки обмежень у системі пенсійного забезпечення, які були встановлені к 2015 році.

"Продовжується дія деяких обмежень, в першу чергу у пенсійному забезпеченні, які існували у 2015 році", - сказав він.

Так, високі пенсії будуть і далі оподатковуватись у 15%. Міністр пояснив, що мінімальний розмір пенсії, з якою треба буде сплачувати податок, має бути вищим за три мінімальні зарплати. У 2016 році сума трьох мінімальних зарплат становитиме 4134 грн проти 3654 грн у 2015 році. Також буде встановлено мінімальний вік для виходу на пенсію для тих професій, де раніше існував лише мінімальний трудовий для виходу на пенсію.

"Це буде поступовий процес. Підвищення відбуватиметься по півроку на рік", - пояснив Розенко.

За планом уряду, мінімальний вік для виходу на спецпенсію для працівників авіації становитиме 50 років, для представників бюджетної сфери (медиків, вчителів, артистів) - 55 років.

Також, за словами Розенка, встановлено розмір максимальної пенсії на рівні 10 740 грн, причому ця сума є фіксованою.

"Найвищий рівень пенсії, ми вважаємо, не має перевершувати розумних меж. Тому у чинному законодавстві ця виплата відв'язується від прожиткового мінімуму", - пояснив міністр.

Він нагадав, що у 2016 році продовжиться практика невиплати пенсій працюючим пенсіонерам на посадах держслужбовців високих рангів, суддям, прокурорам, депутатам та іншим високопоставленим чиновникам. Іншим працюючим пенсіонерам будуть виплачувати 85% пенсії у разі, якщо вона перевищує півтора прожиткового мінімуму.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація