Перед Новим роком ГПУ перерахувала таємничим підрядникам мільйони на канцтовари та каналізацію

Перед Новим роком ГПУ перерахувала таємничим підрядникам мільйони на канцтовари та каналізацію

ГПУ перерахувала мільйони компаніям, які фактично не існують. / Фото: Униан

Лише на канцелярію Генпрокуратура перерахувала 3 млн грн.

30-го грудня 2015 року Генеральна прокуратура України відправила платежі на загальну суму в декілька мільйонів гривень таємничим підрядникам.

Згідно з інформацією на офіційному порталі публічних фінансів "Є-Дата", цього дня ГПУ перерахувала майже два мільйони гривень трьом фірмам за обслуговування електромереж, систем опалення та каналізації. Про це йдеться у розслідуванні Слідства.Інфо.

Ці товариства з обмеженою відповідальністю називаються "Арматехбуд", "Будконсалт плюс" та "Укрінжиніринг він". Але про них немає жодної інформації в Інтернеті, а телефони, вказані при реєстрації, не відповідають.

При цьому ГПУ перераховувала компаніям декілька платежів по 199 тисяч з копійками.

"Точність в цифрах пояснюється просто: якби сума платежу починалася з двохсот тисяч гривень, Генпрокуратура мала б оголосити тендер", - йдеться у розслідуванні.

Журналісти попросили ГПУ пояснити, на що саме підуть ці гроші і як обрали фірм-переможців. Але в інтерв'ю там відмовили і порадили написати запит.

Не менш таємничими підрядниками виявилися фізичні особи-підприємці, в яких ГПУ напередодні Нового року закупила канцелярські товари. З шести ФОПів телефон працював тільки в одного. Але комерсантка Катерина Пілкіна не дуже охоче розповідає про свій бізнес.

Цікаво, що у жовтні на закупівлю канцтоварів ГПУ витратила 133 тисячі гривень, у листопаді – 218 тис. А в грудні – вже три мільйони і дві тисячі гривень.

При цьому у підприємців, в яких Генпрокуратура купила канцтовари не лише не працюють телефони, а ще й немає дозволів на відповідні види економічної діяльності. Згідно з реєстром, вони мають право займатися чим завгодно – ремонтом, прибиранням – тільки не торгівлею канцтоварами.

"Досвідчені аудитори стверджують, що купівля канцтоварів – один з найнадійніших способів крадіжки грошей. Піди перевір потім, скільки тих канцтоварів було насправді використано", - йдеться у розслідуванні.

Головний бухгалтер Генпрокуратури і за сумісництвом начальник управління планово-фінансової діяльності, звітності, контролю та аудиту Людмила Єрхова проблем в таких сумнівних закупівлях не бачить.

"Я готую платіжку на основі документів, які дає матеріально-технічне управління. Тому я абсолютно не маю жодного відношення до постачальників", - сказала вона.

Підлеглі Єрхової, у свою чергу, розповіли, що відбір постачальників канцтоварів проводився шляхом телефонного опитування та запиту цінових пропозицій.

Нагадаємо, у грудні президент України Петро Порошенко заявив, що в Україні створять Департамент з боротьби з корупцією всередині Генпрокуратури. За його словами, очолить новостворений департамент заступник генпрокурора Давід Сакварелідзе.

Повʼязані теми:

Наступна публікація