Перший вантажний потяг новим "Шовковим шляхом" в обхід Росії дістався з України до кордону Китаю

Перший вантажний потяг новим "Шовковим шляхом" в обхід Росії дістався з України до кордону Китаю

Потяг до Китаю вантажать в Іллічівському морському порту 15 січня / Фото: Міністерство інфраструктури України

Доставка вантажу тривала півмісяця.

31 січня о сьомій ранку за місцевим часом перший вантажний потяг новим "Шовковим шляхом" з України до Китаю, в обхід Росії, дістався кінцевої точки маршруту – станції Достик у Казахстані. Звідти вантажі доправлять до китайських міст Гуанчжоу, Чунцін, Ляньюньган.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Нагадаємо, Україна запустила вантажі новим шляхом через заборону Росії з 1 січня 2016 року щодо транспортування українських вантажів її територією. Тепер вантажі з України до Грузії доправлятимуть морем, далі – залізницею до Азербайджану. Потім – знову морем до Казахстану, а вже звідти – вчергове залізницею до Китаю.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський раніше відзначав, що цей маршрут за ціновою політикою зможе конкурувати з російським, однак розмір тарифу так і не озвучив. Про це пише УНІАН. Деякі ЗМІ повідомляли, що попередня вартість фрахту 40-футового контейнера FEU з України до кордону з Китаєм (залізничний вузол Достик) може коштувати 5 тис. доларів. Водночас, за даними екс-заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, вартість перевезення одного контейнера за новим, альтернативним маршрутом в обхід Росії вдвічі дорожче за перевезення традиційним сухопутним маршрутом через територію РФ і становить 7927 доларів.

Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко також відзначав, що вартість доставки українських товарів до країн Середньої Азії за новим маршрутом в обхід Росії обійдеться дорожче за традиційні перевезення через РФ у зв'язку з тим, що на шляху прямування альтернативного поїзда є Чорне та Каспійське моря, які потрібно долати поромами.

Обсяги перевезень між Україною та Китайською Народною Республікою у 2015 році склали 25,48 млн тонн, що на 2,25 млн тонн або на 11% більше, ніж за 2014-й. Це рекордний показник за останні 10 років. На сьогодні Китай посідає перше місце в експортних перевезеннях з України, змістивши на другу позицію Росію (з першої позиції за останні п'ять років) — 15,9 млн тонн.

Нагадаємо, в Україні планують капітально відремонтувати дорогу з Півдня країни, де розташовані морські порти, до Заходу, який уже по сусідству з Європою, задля покращення інфраструктури для перевезення вантажів.

Україна запустила в обхід Росії маршрут доставки вантажів у Китай

Україна запустила в обхід Росії маршрут доставки вантажів у Китай

Повʼязані теми:

Наступна публікація