Підвищення депутатських зарплат обійдеться бюджету України у чверть мільярда

Підвищення депутатських зарплат обійдеться бюджету України у чверть мільярда

Фото: УНІАН

Таку суму на рік доведеться додатково виділяти з державних грошей.

Не всі народні депутати спромоглися визнати відповідальність за голосування постанови про дворазове підвищення своєї заробітної плати. Чимало з нардепів пояснювали, що проголосували в цілому за проект бюджету на наступний рік і не вельми вчитувалися в додаткові документи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Не буду. Тому що я сам дізнався про це з новин", - розповів представник Блоку Порошенка Мустафа Найєм. "Ми голосували за підняття зарплат поліціянтам, ми голосували за підняття зарплатні військовослужбовцям на 30%, ми голосували видатки на безпеку і оборону в сумі 129 мільярдів. Ось за це ми голосували", - твердить Максим Бурбак із "Народного фронту".

Автор постанови про підвищення зарплати депутатам обіцяє запропонувати механізм штрафів

Автор постанови про підвищення зарплати депутатам обіцяє запропонувати механізм штрафів

Як виявилося, у постанову автори "запакували" багато різноманітних пунктів, зокрема й про депутатську зарплатню. Звичка голосувати, не читаючи, цього разу зіграла з нардепами ось такий жарт. "Якщо б стояла така окрема постанова, я впевнений, що результат був би інший. Але я не впевнений, це ж не остаточний бюджет, я впевнений, що до остаточного прийняття це якось можна буде виправити", - вважає заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. "У чому цікавість цієї ситуації: постанова вже ухвалена і вона навіть не потребує підпису президента. Все", - розчаровує колег представник "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Ідею прив'язати депутатські доходи до певної кількості мінімальних зарплат належить бюджетному комітету Ради. Там вважають, що це стимулюватиме депутатів працювати над підвищенням соціальних стандартів українців, бо ж тоді зростатимуть і їхні власні доходи. Заступник голови комітету Сергій Мельник пояснює, що ліпше чесно встановити зарплату нардепів, ніж приховувати її поміж різноманітних пільг і надбавок. "Зарплата, плюс 17 – депутатські, плюс 2 – відшкодування, плюс 13 – тим, хто в готельному номері живе. Ми, наприклад, вважали, що краще чесно сказати, що з сьогоднішнього дня 36 – і все, решта до побачення, можете собі ні в чому не відмовляти. Мені здається, це б суспільство сприйняло", - пояснив він.

Один з авторів постанови про поліпшення депутатського життя Олексій Мушак каже, що суспільство може бути розчароване рішенням Ради, бо ще не знає про нові ініціативи. Бо далі планується запропонувати механізм фінансових покарань депутатів за прогули і непарламентську поведінку. "Наприклад, ти не прийшов на ранкове засідання – мінус тисяча гривень. Не прийшов на вечірнє – ще мінус тисяча. Також, наприклад, якщо є бійка. Це автоматично мінус 10 тисяч", - розповів він.

Ухвалене рішення збільшить бюджетні видатки на утримання нардепів на 250 млн гривень. Депутати, котрі не голосували за бюджетну постанову, спробували обуритися, як уряд допустив таке радикальне збагачення держслужбовців. Міністр фінансів Олександр Данилюк у відповідь нагадав, що парламентарі самі ухвалили закон про держслужбу, який і запустив зарплатний механізм. "Ми досить консервативно підійшли до виконання тих законів, які були прийняті Верховною Радою - і про судоустрій, і про державну службу. Це ті закони, які були прийняті тут", - наголосив урядовець.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація