Після Нового року горілка може здорожчати до 90, а коньяк – до 150 гривень

Після Нового року горілка може здорожчати до 90, а коньяк – до 150 гривень

В Україні може суттєво подорожчати алкоголь / Фото: Прес-служба СБУ

Зростання вартості алкоголю відбудеться, якщо Рада схвалить запропонований урядом Податковий кодекс.

Починаючи з 1 січня 2016 року в Україні можуть зрости ціни на алкогольну продукцію. Якщо парламент погодиться на урядовий проект Податкового кодексу, найдешевша пляшка горілки буде коштувати 90 грн, а за коньяк доведеться віддати не менше 150 грн, повідомляє Економічна правда.

У поданому на розгляд депутатів проекті закону передбачається зростання акцизного податку на алкоголь на 100%. Це викликало різке несприйняття у виробників цієї продукції.

"Мінфін не чує і не хоче чути український бізнес. Міністр не хоче зустрічатися і обговорювати проблеми з українськими компаніями. Усе спрямовано на максимальну тінізацію ринку алкоголю", - прокоментував цю ініціативу уряду глава асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк.

За його словами, у разі ухвалення нового Податкового кодексу легальне виробництво алкоголю зменшиться вдвічі. Натомість зросте частка тіньового ринку.

"Нелегальний ринок становить 40%, він зросте до 75%, а з ним – і кількість жертв. Люди перейдуть на сурогат. Сподіваючись заробити на акцизах, Мінфін недоотримає 5 млрд грн і буде змушений збільшити витрати на охорону здоров'я", - прогнозує Остапюк.

Як уже повідомлялося, уряд очікує на додаткові мільярди через підвищення акцизу на тютюн та алкоголь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація