Після призупинення євроінтеграції борги українського уряду почали скуповувати росіяни - ЗМІ

Після призупинення євроінтеграції борги українського уряду почали скуповувати росіяни - ЗМІ

Початок великих покупок валютних паперів співпав за часом зі зміною зовнішньополітичного курсу України. / Фото: Getty Images/Fotobank

Сплеск покупки держпаперів нерезидентами стався одразу після "заморозки" асоціації з ЄС.  

Нерезиденти збільшили свій інтерес до облігації внутрішньої держпозики України. Так, крім попиту з боку державних банків, експерти заявляють про невідомих російських покупців.

Вчора Мінфін продав ОВДП, номінованих в доларах, на $ 49,9 млн. "Попит на валютні ОВДП активізувався, проте покупець цих паперів ринку невідомий. Трейдери обговорюють, що ці папери купують росіяни через банки з російським капіталом, що працюють в країні", - повідомив виданню "Коммерсант-Украина" скарбник одного з банків з іноземним капіталом.

За словами фахівця відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергія Фурси, початок великих покупок валютних паперів співпав за часом зі скасуванням євроінтеграції. "Враховуючи, що ці розміщення неофіційно пов'язують з росіянами, не виключено, що ми бачимо приховану фінансову підтримку з боку Росії",- заявив експерт.

Україна оголосила про паузу в євроінтеграції 21 листопада. Напередодні портфель ОВДП, що належать нерезидентам, зріс на 400 млн гривень - до 3,94 млрд гривень, йдеться в звіті НБУ.

В день оголошення про "заморожування" асоціації нерезиденти купили рекордний обсяг валютних паперів уряду - на 2,4 млрд грн ($ 300 млн), а в день відкриття саміту Східного партнерства - ще на 1,6 млрд грн ($ 200 млн). Ці суми ідентичні обсягам розміщення валютних ОВДП на аукціонах 19 та 26 листопада.

Після розгону Євромайдану та ескалації політичної напруги нерезиденти докупили в понеділок боргів уряду ще на 308 млн грн. Вчора вранці в їхньому портфелі перебували ОВДП на 9,3 млрд грн, що є рекордним показником з 4 травня 2011 року. "Враховуючи, що західні інвестори тепер дуже ретельно оцінюють наші ризики, мова йде про купівлю ОВДП саме російськими інвесторами", - зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Раніше в Росії попередили, що не будуть просто так "рятувати Україну".

Повʼязані теми:

Наступна публікація