Після зниження ставки єдиного соцвнеску зарплати підвищили лише чверті працівників – НБУ

Після зниження ставки єдиного соцвнеску зарплати підвищили лише чверті працівників – НБУ

Фото: ipress.ua

Ставка ЄСВ від початку року становить 22%.

У Національному банку України констатують, що в першому півріччі 2016 року зниження ставки єдиного соціального внеску до 22% (раніше було близько 41%) не сприяло масовому підвищенню зарплат найманих працівників.

"Зниження ставки ЄСВ лише частково реалізувалось у підвищенні заробітних плат, свідчать результати опитування підприємств, проведеного Національним банком. Лише близько чверті підприємств спрямували вивільнені кошти на підвищення зарплат, в той час як решта використали їх на покриття збитків від коливання курсу, сплату інших податків та зборів, прийняття на роботу нових працівників", – уточнили в НБУ.

Нагадаємо, у 2016 році встановлено єдину ставку нарахування ЄСВ в розмірі 22% до усіх видів доходів, на які раніше нараховувався ЄСВ. Виняток становлять лише спеціальні ставки нарахування ЄСВ для інвалідів (8,41%, 5,3% і 5,5%), які залишатимуться без змін. Про це повідомляє Державна фіскальна служба.

Зазначимо, що єдиний соціальний внесок в Україні запровадили з 2011 року. Цей обов'язковий платіж замінив чотири окремі відрахування, що існували раніше: до Пенсійного фонду, до фондів страхування на випадок безробіття, із тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві.

Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація