Податок на нерухомість: як розрахувати і скільки будуть коштувати "зайві" метри

Податок на нерухомість: як розрахувати і скільки будуть коштувати "зайві" метри

Фото: Facebook/Максим Білоусов

Місцева влада ухвалює рішення про податок на метри.

До 28 серпня на багатьох чекає податок на нерухомість.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, в одних містах податок на нерухомість досі не платили, а в інших платитимуть третій рік поспіль. В одних містах депутати змінюють норми, встановлені Кабміном на свій розсуд, а в інших лишають. Те саме відбувається з відсотками від мінімальних зарплат, які громадяни платитимуть за метри нерухомості.

Чи потрібно платити, залежить від ставки податку та пільгової площі, за яку податок не платиться. У Державній фіскальній службі пояснили, що ставка податку складає від 0 до 3% від мінімальної зарплати. Цікава фішка цього податку полягає в тому, що українці платитимуть раз на рік, тому цього літа буде оплата за 2015 рік. Мінімальна зарплата минулого року становила 1218 гривень. Таким чином, ставка податку в залежності від міста вашого проживання – від 0 до 36,54 грн за квадрат. Конкретну ставку визначає місцева влада. У Львові, Кіровограді, Рівному та Запоріжжі – це 0,5% або 6 грн 9 коп. У Вінниці, Житомирі, Харкові – 2% або більше 24 грн. В інших обласних центрах – 12 грн 18 коп., тобто 1% від минулорічної мінімалки.

Метри, за які треба платити, теж вираховуються хитро. Кожна міськрада встановлює пільгову площу, за яку платити не треба. Найнижча пільгова площа – в Києві та Вінниці, де за квартири не платитимуть усі, в кого площа менша 60 квадратних метрів. Принаймні тих, в кого у власності одна квартира. В кого більше 60 метрів – платять за різницю. Наприклад, ви живете в Києві у квартирі площею 80 квадратів. Віднімаємо від цієї площі пільгові 60 і маємо 20 метрів, за які доведеться заплатити трохи більше 200 грн на рік. Така сама схема – з будинками. Пільговий метраж складає 120 метрів для Києва, Вінниці і Тернополя.

Податкова порахувала, що міста та села можуть цього року зібрати 4 млрд грн

Проте найбільша несподіванка щодо нежилої площі – гаражі, сараї, стайні, комори, за які доведеться платити без пільг.

Наразі відомо, що наступного року більшість областей відмовиться від різноманіття і перейде на найжорсткіший варіант податку - платити будуть всі, в кого квартира більша 60, а будинок – понад 120 метрів. Від оплати звільнили інвалідів, сиріт, учасників АТО та інших пільговиків. 

Однак, якщо ваша квартира більше 300 метрів або будинок більший 500 квадратних метрів, додатково заплатите 25 тисяч гривень. Квітанції повинні були надійти до 1 липня, а заплатити треба до 28 серпня. Без оплати штраф збільшуватиметься.

Чому українців змушують платити податок на нерухомість

Чому українців змушують платити податок на нерухомість

Повʼязані теми:

Наступна публікація