Податок на зайві "квадрати" житла: як, коли і скільки платити

Податок на зайві "квадрати" житла: як, коли і скільки платити

Фото: УНІАН

Якщо прострочити сплату податку, то накладуть штраф.

Для сплати податку на нерухомість за 2015 рік залишилося 10 днів. Саме стільки часу мають ті, хто мав отримати відповідні платіжки 1 липня. Та, як виявилось, отримали квитанції не всі.

Що робити тим, хто не отримав платіжку для сплати податку на нерухомість, хто і скільки має сплачувати за "зайві" квадратні метри, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Великі оселі б'ють по гаманцях українців. Але ті про суму податку на нерухомість за 2015 рік поки що навіть не здогадуються. Причина тому – відсутність платіжок.

Та боятися не встигнути заплатити за свою нерухомість не треба, запевнив юрист Лаврентій Царук. Він свою платіжку теж поки що не отримав.

"Якщо платіжка приходить людині після 1 липня, тобто з запізненням, нікуди бігти не потрібно, оскільки забов'язання зі сплати податку виникає саме в момент отримання платіжки. Коли вони мені її доставлять, то в мене буде 60 днів для сплати податку", – пояснює юрист Лаврентій Царук.

До того ж податок на нерухомість не стосується квартир, менших за 60 квадратних метрів, і будинків, площа яких не перевищує 120 квадратних метрів. Якщо ж оселя або нежитлове приміщення не вкладається в ці рамки, то доведеться сплатити за кожний "зайвий" квадратний метр від 1% до 3% від суми мінімальної заробітної плати.

Приміром, якщо площа квартири становить 65 квадратних метрів, податком обкладаються лише 5 квадратних метрів. 65 кв. м – 60 кв. м = 5 кв. м.

Нині розмір мінімальної заробітної плати становить 1378 грн, тому максимум, який доведеться заплатити за один зайвий квадратний метр, – 41,34 грн (3% х 1378 грн = 41,34 грн)

Тож, загальна сума податку за 5 квадратних метрів буде 206,70 грн (5 кв. м х 41,34 грн = 206,7 грн).

Проте ставка податку від 1% до 3% визначається в кожному місті індивідуально місцевими органами.

"Якщо в двомісячний строк не сплатити податок, то додатково накладається штраф у 10% від суми податку і надається ще один місяць для сплати суми податку вже зі штрафом 10%. Якщо в цей строк платник його не сплатив, то штраф збільшується ще на 20%", – пояснює юрист Лаврентій Царук.

Такий податок на нерухомість сплачується раз на рік.

Чому українців змушують платити податок на нерухомість

Чому українців змушують платити податок на нерухомість

Повʼязані теми:

Наступна публікація