Покращення не розгледіли. НБУ залишив незмінною облікову ставку та назвав причини

Покращення не розгледіли. НБУ залишив незмінною облікову ставку та назвав причини

Фото: Reuters

"Замороження" показника відбулося, аби не підвищилися прогнозовані дані інфляції.

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 14% річних.

"Це пов'язано з необхідністю нівелювати інфляційні ризики для досягнення цілей з інфляції у 2017-2018 роках. У жовтні 2016 року інфляція становила 12,4% у річному вимірі. Це цілком відповідало прогнозу Національного банку. Прискорення споживчої інфляції відбулося переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів та ефекту бази порівняння", – зазначили в НБУ.

Інфляція не зазнавала тиску з боку фундаментальних факторів.

"Базова інфляція у жовтні майже не змінилася порівняно з вереснем – 6,5% у річному вимірі. Контрольованій динаміці інфляції сприяло збереження помірного споживчого попиту, висока пропозиція продовольчих товарів унаслідок великого врожаю та проведення виваженої монетарної політики", – пояснив регулятор.

НБУ прогнозує, що інфляція за підсумками 2016 року становитиме близько 12%, у 2017-му – 8% (плюс/мінус 2%), у 2018-му – 6% (плюс/мінус 2%).

"Від моменту попереднього рішення з монетарної політики зросли ризики для подальшої інфляційної динаміки, що змушують Національний банк більш стримано здійснювати пом'якшення монетарної політики для досягнення проголошених інфляційних цілей. Насамперед, Національний банк урахував необхідність нівелювати ефекти від різкого підвищення мінімальної заробітної плати в 2017 році. За оцінками Національного банку, це матиме помірний вплив на майбутню споживчу інфляцію. З огляду на те, що підвищення доходів частини українців буде стимулювати їх споживання, це може додати до показника інфляції наступного року близько 1 п.п.".

Причинами рішення про проведення більш стриманої монетарної політики також стали зростання невизначеності внаслідок посилення політичної напруги та зростання ймовірністі затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених спільною програмою України з МВФ. Щойно ці ризики зникнуть, НБУ обіцяє продовжувати пом'якшення монетарної політики, оскільки це сприятиме зниженню вартості кредитних ресурсів та надасть підтримку економічному зростанню.

Нагадаємо, за останні два з половиною роки Нацбанк визнав неплатоспроможними чи повністю ліквідував понад 80 банків, скоротивши їхню загальну кількість майже вдвічі. Проте корумповані суди вже відновили діяльність дев'яти фінустанов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація