Політики шокували українців своїми деклараціями - Reuters

Політики шокували українців своїми деклараціями - Reuters

Фото: Reuters

Декларування показало величезну різницю між чиновниками і тих, кого вони представляють.

Антикорупційні реформи в Україні передбачають онлайн-декларування високопоставленими чиновниками своїх багатств. Виконання цієї вимоги показало величезну різницю між станами політиків і тих, кого вони представляють.

Про це пише Алессандра Прентіс у статті "Українці шоковані задекларованими статками політиків", опублікованій на сайті Reuters.

Деякі задекларували мільйони доларів готівкою. Інші заявили, що володіють парками розкішних автомобілів, дорогими швейцарськими годинниками, ювелірними виробами з діамантами і великими ділянками землі. Ці одкровення можуть ще більше підірвати суспільну довіру до влади в Україні, де середня зарплата становить трохи більше $ 200 на місяць.

У чиновників був час до неділі, щоб завантажити інформацію про свої активи і доходи у 2015 році у відкриту базу даних. Це відбувалося в рамках підтримуваної Міжнарожним валютним фондом кампанії для підвищення прозорості і модернізації економіки України, що постраждала від рецесії.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який минулого тижня порівняв процес декларування із стрибком з літака, вказав, що він і його дружина в цілому володіють $ 1,2 млн і 460 000 євро готівкою і колекцією розкішних годинників.

База даних показує, що Гройсман, колишній бізнесмен і провінційний мер, не єдиний, хто віддає перевагу тому, щоб зберігати більшу частину своїх грошей поза банківської системи України.

Розрахунки Reuters, засновані на деклараціях, показують, що 24 члени українського уряду разом мають у розпорядженні близько $ 7 млн, лише готівкою.

У деклараціях двох братів з фракції президента Петра Порошенка, Богдана та Ярослава Дубневичів, мова йде про заощадження на суму більше $ 26 млн, також лише готівкою.

"Коли Міністерство економіки говорить, що в деяких сферах близько 60 відсотків економіки знаходиться в тіні, то це можна пояснити обсягом грошових коштів, зареєстрованих державними службовцями, посадовими особами і законодавцями", - сказав Тарас Качка, заступник виконавчого директора в Міжнародному фонді Відродження Джорджа Сороса.

"Це відображення стану нашого суспільства".

Фото: ТСН.ua

Міністр юстиції Павло Петренко, який задекларував $ 1 мільйон на банківському рахунку і ще $ 500 000 готівкою, сказав, що рішення чиновників зберігати готівку вказує на недовіру до банків, і багато українців зможуть це зрозуміти.

"Звичайно, здається, що в країнах ЄС зберігати готівку – ознака нецивілізованості", - сказав він. "Але це пов'язано з тим, що, скажімо, справи банківської системи могли б бути краще. Це стало проблемою для багатьох українців, які втратили свої заощадження в банку".

НАЗК перевірить походження великих готівкових сум в деклараціях чиновників

НАЗК перевірить походження великих готівкових сум в деклараціях чиновників

Пляшка вина вартістю $ 10 000

Система онлайн-декларування призначена для демонстрації доброї волі чиновників, того, що вони готові відкрити свої фінанси для громадськості, відповідати за свої вчинки і відійти від культури, яка негласно дозволила чиновникам накопичити багатство через кумівство і хабарництво.

Тим не менш, реакція громадськості швидше схожа на шок і занепокоєння за екстравагантний спосіб життя, про який стало відомо після оприлюднення декларацій.

"Ми не очікували, що це стане таким поширеним явищем серед державних чиновників. Складно собі уявити європейського політика, який вкладає гроші в колекцію вин, де вартість однієї пляшки перевищує $ 10 000", - сказав Віталій Шабунін, голова неурядового Центру протидії корупції.

Представник "Опозиційного блоку", народний депутат Михайло Добкін зазначив у декларації 1780 пляшок вина та антикварну копію російського роману "Анна Кареніна" вартістю не менше $ 5 500.

Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби, вказав, що у власності його та його дружини знаходяться швейцарські годинники, ювелірні вироби з діамантами, шуби, тонкий фарфор і кришталь, штурмова гвинтівка і готівкові гроші в євро і доларах на суму $ 2,2 млн.

У своїй декларації Олег Ляшко, голова популістської "Радикальної партії", який називає себе представником простих людей, повідомив, що орендує будинок і земельну ділянку в найбільш ексклюзивному районі Києва, і його сім'я має у своєму розпорядженні готівку на суму, еквівалентну понад $ 1 млн.

Інші декларації дають уявлення про конкретні захоплення та інтереси еліти України.

Ігор Гринів, голова фракції Петра Порошенка, володіє колекцією ікон, датованих з 14-го століття, і декількома роботами українських митців-імпресіоністів. Народний депутат Ігор Мосійчук вписав у декларацію ряд антикварної зброї, у тому числі турецький ятаган 16-го століття, англійський палаш і кинджал нацистів СС.

Багато високопоставлених політиків подали свої декларації протягом останніх двох днів до закінчення крайнього терміну, що призвело до наростання подиву і гніву в соціальних ЗМІ в минулі вихідні.

"Ось я особисто, як хворий. Точніше, як міцно побитий і тому хворий. Я не мав жодних ілюзій з приводу нашого політичного і чиновницького бомонду. Але все одно, те, що вилізло, якось вже зовсім за гранню", - написав у Facebook Роман Доник, волонтер на передовій.

Середньостатистичний громадянин України суттєво постраждав через економічну кризу, що почалася після проєвропейського повстання "Майдан" і подальшого проросійського сепаратистського конфлікту.

Національна валюта гривня різко впала до 25 по відношенню до долара з 8 в 2013 році, а тарифи на електроенергію зросли в рамках програми економічних реформ, яку підтримує МВФ.

Недавні відкриття, швидше за все, збільшать невдоволення суспільства щодо прогресу нинішнього керівництва у проведенні реформ. Опитування у вересні показало, що тільки 12,6% тепер будуть голосувати за фракцію Порошенка, порівняно з 21,8% на останніх виборах. У той же час підтримка популістських і опозиційних партій зростає.

Агентство по боротьбі з корупцією заявило, що тепер почне перевірку декларацій, але, враховуючи надходження понад 100 000 декларацій, складно сказати, наскільки ретельним буде цей процес.

Трильйон готівкою й сотні фірм: найцікавіші декларації українських чиновників

Трильйон готівкою й сотні фірм: найцікавіші декларації українських чиновників

Повʼязані теми:

Наступна публікація