Порошенко озвучив позицію України щодо російського "боргу Януковича"

Порошенко озвучив позицію України щодо російського "боргу Януковича"

Порошенко наголосив, що російська сторона намагається політизувати ситуацію із боргом України / Фото: Reuters

Він зазначив, що пропозиція України щодо переговорів була непочута в РФ.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що російська сторона намагається політизувати ситуацію із боргом України в розмірі $ 3 млрд.

Про це він сказав на прес-конференції сьогодні, 14 січня.

За його словами, українська сторона вже озвучила позицію щодо цього боргу, зазначивши, що не може виходити за межі процесу реструктуризації відповідно до умов МВФ. Він нагадав, що міністр фінансів Наталя Яресько зверталася до російської сторони із пропозицією переговорів щодо боргу, однак вона залишилася без уваги, натомість РФ перейшла до спроб політизувати цей процес.

Порошенко зазначив, що якщо сторона погрожує судом - це право Росії як інвестора, але Україна готова захищати свою позицію як в залі переговорів, так і в суді.

Нагадаємо, Рада директорів МВФ визнала офіційним борг України перед Росією в розмірі $ 3 млрд. Уряд Миколи Азарова отримав кредит у рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видане через викуп євробондів України на 3 млрд дол. через Ірландську фондову біржу. Російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялась визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі. Своєю чергою МВФ заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошено дефолт.

Повʼязані теми:

Наступна публікація