Порошенко порушив українські закони про інвестування за кордон – депутат

Порошенко порушив українські закони про інвестування за кордон – депутат

Фото: Reuters

НБУ підтвердив, що президент не отримував відповідної ліцензії.

Президент України Петро Порошенко не отримував ліцензії на здійснення операцій з інвестування за кордон.

Про це йдеться у відповіді Національного банку України на депутатське звернення Ігоря Луценка, пише DT.UA.

Депутат зазначив, що згідно із постановою НБУ "Про затвердження Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон" №122 від 16.03.99, пункт 1.10, для здійснення всіх видів інвестицій (незалежно від термінів та сум) резидент обов'язково повинен попередньо отримати ліцензію.

Таким чином, на думку Луценка, Порошенко порушив українське законодавство, за що передбачено штраф на суму, еквівалентну сумі валютних цінностей, інвестованих за кордон.

"Інвестуючи в офшорні компанії навіть незначні кошти, громадянин П. О. Порошенко мав би попередньо отримати відповідний дозвіл НБУ (ліцензію). Одразу зауважу, що доцільність такої законодавчої норми викликає запитання. Однак президент України, як ніхто інший, мусить поважати й виконувати закон, хоч би якою дискусійною була його доцільність", - зазначив Ігор Луценко.

Хто з українців володіє офшорними компаніями та уникає сплати податків в Україні

Хто з українців володіє офшорними компаніями та уникає сплати податків в Україні

Нагадаємо, із компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Зараз з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захуре - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Сам Порошенко запевнив, що не виходив за межі правового поля. Він заявив, що є першою посадовою особою в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків й сплати податків. Він наголосив, що передав управління своїми активами до інших компаній. 

Водночас юридична фірма "Авеллум", яку Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, заявила, що на сьогодні договір про створення blind trust було підписано.  Створення компаній в іноземній юрисдикції у фірмі пояснили так, що це було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі.  Також будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

Раніше фіскальна служба не побачила порушень у відкритті Порошенком офшорів.

Президент України заявив про розробку законодавства в сфері деофшоризації

Президент України заявив про розробку законодавства в сфері деофшоризації

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація