Порошенко вивів за кордон мільйони євро готівкою – ЗМІ

Порошенко вивів за кордон мільйони євро готівкою – ЗМІ

Фото: УНІАН

У президента всі звинувачення відкидають та пояснюють, що Фонд Порошенка лише зробив внесок до акціонерного капіталу кіпрської компанії.

Фонд президента Петра Порошенко "Прайм есетс кепітал"  26 березня цього року придбав у спорідненої кіпрської компанії  акцій на суму 4 млн євро. Про це пише "Економічна правда" з посиланям на матеріали розслідування "Слідства.Інфо".

Зокрема, відповідно до даних у документі кіпрського реєстру, компанія CEE Confectionary Investments Limited випустила додаткових 18000 акцій, вартість кожної з яких становила 1 євро. При цьому, акції, вартістю по 218 євро були продані ПАТ ЗНКІФ "Прайм ессетс кепітал", яке зареєстроване за адресою вул. Електриків, 29а, у Києві, де також "прописані" компанії й інших українських політиків, зокрема, заступника лідера БПП у парламенті Ігора Кононенка.

Фото: Економічна правда

Загалом акції фонд президента витратив більше 4 млн євро. При чому, оплата відбувалася готівкою.

"Ми знайшли документ грецькою мовою, у якому були зрозумілі лише цифри - 3 926 160 млн євро. Ми зробили офіційний переклад і дізналися, що 25 березня цього року фонд Порошенка "Прайм есетс кепітал" купив акції у спорідненої кіпрської компанії майже на 4 млн євро. У типі платежу зазначено "кеш", - зазначила журналістка Анна Бабінець, додавши, що такі дії суперечать попереднім заявам президента щодо припинення виведення грошей у рамках його офшорних компаній.

Окрім того, журналістка також заявила, що виведення такої суми із України на момент купівлі акцій, було заборонено постановою Національного банку від 3 березня.

При цьому, екс-керівник департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леонід Антоненко наголосив, що виведення такої суми вимагало спеціальної ліцензії від НБУ.

"Якщо український президент зі свого українського рахунку перерахував валюту, на це потрібна ліцензія. Інакше здійснити такий платіж неможливо", - сказав  Антоненко.

Втім, юрист президента Макар Пасенюк заперечив факт купівлі фондом "Прайм Ессетс Кепітал" акцій у кіпрської компанії CEE Confectionery Investments Limited, наголосивши, що фонд Порошенка лише зробив внесок до акціонерного капіталу кіпрської компанії.

Нагадаємо, що власник офшорної компанії Intraco Management Limite і заступник генерального директора Roshen Сергій Зайцев заперечує інформацію, що з'явилася в ЗМІ, що він створював компанії в інтересах президента України Петра Порошенка.

"Якщо по-простому, у мене були, є і, дасть Бог, будуть власні бізнес інтереси і проекти, під які я створював різні компанії. З іншого боку, я дуже давно знайомий з Петром Олексійовичем: на початку дев'яностих у нас були деякі спільні ініціативи, багато років я відповідаю за зовнішньоекономічний блок (закупівлю сировини) на Roshen і є міноритарним акціонером підприємства. Ось і весь зв'язок з Петром Порошенком, до того ж ще до того, як він став президентом", - сказав Зайцев.

Бізнесмен також заявив, що Intraco, компанія, яка замовляє та супроводжує чартерні рейси, ніколи не надавала послуги Порошенку. Зате майбутній президент користувався послугами іншої компанії Зайцева - австрійської GB Park, яка також надає літак для чартерних рейсів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація