Посол США пророкує Україні звання аграрної супердержави

Посол США пророкує Україні звання аграрної супердержави

Фото: УНІАН

У 2015 році Україна оновила власний рекорд із експорту сільгосппродукції.

В України є всі шанси в найближчі роки стати аграрною наддержавою та стати світовим лідером із виробництва сільськогосподарської продукції.

Про це сьогодні, 24 лютого, заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєт під час церемонії підписання угоди про інвестування 100 млн доларів американською компанією Cargill у будівництво зернового терміналу в порту "Южний" на Одещині.

"Україна має більше чверті запасів чорноземів (у світі), український експорт вже продемонстрував 40% зростання. Упевнений, що продовження реформ забезпечить те, що сьогоднішня успішна історія буде повторюватися.  І мета – перетворення України на сільськогосподарську супердержаву – сьогодні найближча за всю історію", – сказав посол, якого цитує УНІАН.

"Україна – єдина країна у світі, яка може подвоїти виробництво за наявності фінансування", – уточнив міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко.

Обсяг експорту агропродукції за підсумками 2015 року становив 34,8 млн тонн. А надходження від експорту агропродукції зросли до рекордних за всі роки незалежності України 14,6 млрд доларів.

"Зараз йдемо на новий рекорд – 37 мільйонів тонн. Але це неможливо без інвестицій у портову інфраструктуру та аграрну сферу", – наголосив Павленко.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, Україна (без урахування тимчасово окупованого Росією Криму та зони АТО) в 2015 році зібрала 59,96 млн тонн зернових і зернобобових, що на 6,1% менше, ніж у 2014-му.

Торік 45% українського експорту продовольства пішло до країн Азії, 28,2% – до Європу, 13,6% – в Африку, і 10% – до країн СНД. Основу товарної структури українського аграрного експорту становили зернові культури – 16% від загального експорту, жири та олії – 9%, олійні культури – 4%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація