Повільно, але впевнено. Як вплине на бізнес та гаманці українців зниження Нацбанком облікової ставки

Повільно, але впевнено. Як вплине на бізнес та гаманці українців зниження Нацбанком облікової ставки

Фото: Getty Images

Експерти зазначають, що сьогоднішня ситуація далека від ідеальної, але є позитивною.

23 червня Нацбанк продовжив знижувати облікову ставку. Згідно з рішенням держрегулятора, вона зменшилася з 18% до 16,5%.

Така політика НБУ свідчить про покращення стану української економіки, зміцнення національної валюти, притік валюти та зміну купівельних настроїв громадян. За рівнем облікової ставки можна судити про справи в економіці будь-якої країни, тому за рішеннями нацбанків так уважно стежать інвестори, банкіри, ринки та біржі.

Облікова ставка впливає не лише на макроекономічні показники, але й на життя громадянина. Насамперед, слід знати, що ставка - це відсоток, під який Нацбанк видає кредити фінустановам. Таким чином, це впливає й на розмір процентів споживчих кредитів для населення.

Наприклад, висока облікова ставка зменшує бажання банків брати гроші у держави, їхня спроможність видавати нові кредити зменшується, а отже стає й менше стимулів для економічного зростання.

4 березня 2015 року НБУ вдався до безпрецедентного рішення, підвищивши облікову ставку одразу з 19,5% до 30%. Причин було декілька: девальвація гривні, ріст рівня інфляції, проблеми в банківській сфері, падінням валютних надходжень і ВВП.

Відтак, низька облікова ставка теж приховує свої небезпеки. В умовах ослаблення національної валюти вона дає банкам нагоду заробити - вони беруть гроші в НБУ, переводять їх у долари і за рахунок знецінення гривні отримують дохід. Тож у цьому питанні Нацбанку надважливо тримати рівновагу.

Лише через п'ять місяців після крутого злету, у серпні 2015 року, облікову ставку почали поступово знижувати. Економіка почала оживати після падіння на дно.

Облікова ставка НБУ

На думку економістів, поки що ситуація далека від ідеальної. Навряд чи зараз банки швидко знизять проценти за кредитами. Тим не менш позитивна тенденція зниження облікової ставки тішить хоча б тим, що гравці фінансового ринку звикають до думки, що справи поступово налагоджуються.

Фото: УНІАН
Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- Зниження облікової ставки, яке здійснив НБУ, потенційно повинно сприяти зниженню ставок у банківській системі. Це дуже важливо, особливо в контексті кредитних ставок, оскільки з існуючими ставками реальний сектор економіки кредитуватися не може.

Але поки що навіть з такою обліковою ставкою - 16,5% - ще дуже далеко до рівня реалістичності кредитування. Реальні ставки мали би не перевищувати 5% по кредитах, щоб їх могли брати аграрні, промислові підприємства.

Тобто наразі є позитивна тенденція до зменшення облікової ставки і зниження кредитних ставок, але цю тенденцію треба пришвидшити. Оскільки поки що кредитний ресурс лишається недоступним для більшості українських компаній, окрім великих, які можуть собі дозволити кредитуватися в європейських чи американських банках за низькими ставками. Середньому бізнесу це зниження поки що не допоможе, тому що навіть зараз кредитні ставки у гривні перевищують 20%. Це робить нереальним кредитування в реальному секторі економіки.

Водночас споживчі кредити стануть більш доступними, але все одно будуть обтяжливими для населення. Поки зберігатиметься такий рівень облікової ставки жоден банк добровільно не буде надавати кредити під нижчі відсотки. Це має бути відповідна політика регулятора й уряду.

Як швидко ми до цього прийдемо - залежатиме від стратегії НБУ. Але основна проблема в тому, що цієї стратегії у нього немає, вона не оприлюднена. Зараз НБУ працює в режимі ручного управління. А в такому режимі спрогнозувати щось - неможливо.

Фото: Центр Разумкова
Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова

- Безпосередньо це зниження облікової ставки мало що дасть економіці. Це радше демонстрація того, що Центральний банк вважає економічну ситуацію в Україні такою, що покращується і зміцнюється, і відтак подає комерційним банкам сигнал, що тенденція до зниження облікової ставки й очікування зниження ставок комерційних банків буде продовжуватися. Тобто це може вплинути, та й то незначним чином, на міжбанківське короткострокове кредитування, але аж ніяк не на кредитування економіки.

Бізнесу це прямо не допоможе. Хоча теоретично, якщо комерційні банки побачать, що доступ до кредитування полегшується, вони зможуть бути більш сміливішими у наданні кредитів реальному сектору.

Відтак це може мати опосередкований вплив на економіку. Добре, що такі дуже обережні кроки відбуваються, але надавати цьому великого значення ще зарано. Це не є щось надзвичайне, що завтра ми усі відчуємо. Бо ж так само зарано говорити і про зниження ставок за споживчими кредитами.

Більш важливим у сьогоднішньому зниженні облікової ставки є психологічний момент. Це демонстрація впевненості Нацбанку у тому, що ризики інфляції зменшуються, а відтак можна зменшити і процентну ставку не турбуючись про можливе розширення кредитування.

Не можна точно сказати, якою саме має бути облікова ставка в Україні. Але для прикладу, у розвинутих країнах в умовах, коли потрібно було прискорити економічне зростання, використовували політику нульової процентної ставки. Тобто якщо Центральний банк очікує, що в цьому році інфляція буде 12%, то приблизно на такому ж рівні треба тримати облікову ставку. Така політика розглядається як стимулюючий фактор для економіки.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація