Пристрасті навколо "Хрещатика": вкладники картають КМДА, міська влада киває на співакціонерів

Пристрасті навколо "Хрещатика": вкладники картають КМДА, міська влада киває на співакціонерів

Фото: УНІАН

Протягом місяця Фонд гарантування вкладів шукатиме інвестора, аби не довелось ліквідовувати банк.

Зранку біля центрального відділення банку "Хрещатик" вкладники та власники поточних рахунків вишикувались у чергу, намагались пробитися у приміщення, аби зрозуміти, чи отримають вони свої кошти.

Обурені клієнти банку намагались протиснути всередину охоронця та побачити хоча б когось із банківських співробітників, заходили з чорного ходу – все марно. У натовпі - вкладники, позичальники, власники поточних рахунків, серед яких і пенсіонери, і підприємці. Охоронець неприступний для всіх – всередину нікого не пускає і нічого не коментує: "Я не вповноважений надавати інформацію, я не співробітник банку". Єдине, чого домоглись клієнти – роздруковки офіційної заяви банку, яку розміщено й на сайті.

Літні люди бідкаються. Що залишились без пенсій, і тепер не зрозуміло, як жити далі. "Сорок гривень у мене залишилося в кишені, а донька поїхала! Вона мене півроку годувала для того, щоб я зібрала свою пенсію, мінімальну! І тепер я цю свою пенсію не можу забрати! мені не віддають!" - каже Емма Костянтинівна.

Через блокування рахунків ризикують зупинитись і великі проекти. ТСН зустріла під "Хрещатиком" гендиректора міжнародного продюсерського центру "Фор-пост" Олександра Дріза, який мав отримати у банку спонсорські гроші. Причому, вони під юрисдикцію фонду гарантування не підпадають.

"Я роблю два фільми на замовлення "Держкіно" - один про наших доблесних прикордонників, другий присвячений жертвам голокосту у Вінницький області. В п'ятницю я отримав спонсорську допомогу на створення цих фільмів. І вже у п'ятницю ці гроші заблокував цей негідний банк. Мені треба розрахуватись із людьми, платити податки, але вони вкрали ці гроші! Допомоги було 150 тисяч гривень, і ще гроші, які виділяє Держкіно", - розповів Дріз.

Аналогічна ситуація у підприємців, які мали рахунки в банку. Оскільки фонд гарантування опікується лише вкладами, хто повертатиме гроші з поточних рахунків – не знають.

"Це ж кошти просто на поточних рахунках, їх фонд не виплачує. Аналогічна ситуація із фізичними особами-підприємцями – вони не передбачені законом, аби виплачували через фонд. Мені стало відомо про це у понеділок – на сайті компанії було повідомлення лише про обмеження видачі готівки, а про безготівковий розрахунок мови не було. Виявилось, мої платежі з понеділка не пройшли", - каже підприємець Ірина.

Врешті-решт до вкладників вийшла директор департаменту Фонду гарантування неплатоспроможних банків Наталя Соловйова, повторила заяву Нацбанку, повідомила про масштабну інвентаризацію та запевнила, що всі кошти в межах 200 тисяч грн виплатять.

"Що стосується коштів на пенсійних та зарплатних картках – всі гроші, які було зараховано до вчора в розмірі до 200 тисяч гривень, буде виплачено протягом 20 робочих днів. Ті гроші, які заходитимуть на рахунок після вчора – будуть виплачуватись через каси "Хрещатику". Ті гроші, які вже є на рахунках, виплачуватимуть через банк-агент. Який саме – поки сказати не можемо. Вклади виплачуватимемо через 20 днів тільки ті, які закінчилися. Протягом цього часу до банку може зайти інвестор. Після цього терміну, якщо до банку не зайде інвестор, тоді вклади, що не закінчились, почнуть виплачуватись за сім днів після того, яка почнеться процедура ліквідації", - пояснює Соловйова.

На зауваження чиновниці фонду, що "у банку мало грошей", з натовпу вигукують: "А де ж вони поділись, це ж багатий банк!".

У натовпі ТСН зустріла панянку, знайому з головою правління банку. Жінка впевнена, що у раптовому банкрутстві винувата столична влада.

"Я знаю голову правління – це розумна, прекрасна людина, всі його дуже поважають. Всі сюди поклали гроші. Це все Кличко в один день так вчинив з банком – забрав всі міські підприємства потужні, і банк обвалився. У мене десятки знайомих прийшли в цей банк – я всім рекомендувала", - розповідає Валентина Анікіївна.

Люди вистоюють черги біля банку "Хрещатик", аби забрати свої гроші

Люди вистоюють черги біля банку "Хрещатик", аби забрати свої гроші

Про те, що на столичних підприємствах знали про скоре банкрутство "Хрещатика" розповів працівник одного з підприємств комунального підприємства "Київпастранс".

"В п'ятницю (1 квітня – прим.ред.) було введено обмеження на видачу готівки. Нас директор зібрав і сказав – хлопці, отримуйте зарплату, інакше грошей вам не бачити. Банк арештували і швидше за все його збанкрутять. З п'ятниці вони вже чудово знали, вочевидь їх вже попередили. А на Троєщині я їздив по відділеннях у п'ятницю – грошей вже в них не було", - каже працівник дарницького трамвайного депо Володимир.

У КМДА заперечують всі закиди у причетності до банкрутства банку. На скликаній спеціально з приводу банкрутства банку конференції столичні чиновники заявили, що в усьому винні їхні мажоритарні співакціонери. Кажуть, вже півроку б'ють на сполох – вмовляють приступити до програми реструктуризації, запропонованої НБУ. Однак, мажоритарні акціонери, мовляв, не хочуть вкладати в банк кошти.

"На жаль, мажоритарні власники до цього часу не надали нам своєї позиції щодо ситуації, що склалася. Наприкінці минулого року наші представники неодноразово зустрічались з акціонерами та обговорювали заходи щодо розвитку банку "Хрещатик". Щодо докапіталізації банку навіть у КМДА були різні думки, проте навіть ще вчора ми мали повноваження внести свою частку для докапіталізації. Однак 31 березня співвласники "Хрещатика", які володіють контрольним пакетом акцій, не подали до НБУ гарантійних листів, що вони будуть брати участь у докапіталізації. Це зробило введення тимчасової адміністрації фактично неминучим", - заявив перший заступник глави КМДА Геннадій Пліс.

Вкладникам банку "Хрещатик" обіцяють повернути гроші

Вкладникам банку "Хрещатик" обіцяють повернути гроші

Що ж до комунальних підприємств, які перевелись до інших банків, у КМДА кажуть: вони самі захотіли, і вплинути на це ми не можемо. Втім, обіцяють зробити все необхідне, аби всі кошти повернули українцям.

"Банк "Хрещатик" не є муніципальним, але дійсно і картка киянина, і великі підприємтсва обслуговувались у банку. Ми робимо все, аби з найменшими втратами вийти з цієї ситуації. Я спілкувався з головою НБУ, і ми домовились зробити все можливе, аби жодні кошти з банку не виводились, аби в жодні офшори не вивели. Я звернувся до правоохоронців, аби вони не допустили виведення грошей", - запевнив мер Києва Віталій Кличко.

5 квітня банк "Хрещатик" було визнано неплатоспроможним, а ввечері до нього увійшла тимчасова адміністрація. Як повідомив НБУ, до банкрутства призвели дії акціонерів. Кінцевими власниками банку є Андрій Іванов (37,44%), територіальна громада міста Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) та низка міноритарних власників.

Повʼязані теми:

Наступна публікація