Топ-менеджери позбавленого ліцензії банку "Союз" другий день поспіль не пускають ліквідатора в офіс

Топ-менеджери позбавленого ліцензії банку "Союз" другий день поспіль не пускають ліквідатора в офіс

Топ-менеджери позбавленого ліцензії банку "Союз" другий день поспіль не пускають ліквідатора в офіс

Фото: 2000.ua

Рішення про відкликання ліцензії Нацбанк ухвалив 15 березня.

Уже другий день поспіль уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не може потрапити в офіс ліквідованого Нацбанком комерційного банку "Союз", що розташований у центрі Києва на вулиці Суворова, 4.

"Працівники приватної охоронної фірми створюють перепони для доступу в приміщення фінустанови", – ідеться в повідомленні ФГВФО.

У Фонді зазначають, що 16 березня уповноважена особа прибула до офісу "Союзу". Проте колишні топ-менеджери "почали чинити опір, зачинили двері будівлі банку та відмовились допускати уповноважену особу Фонду, про що складено відповідний акт. На місце події за викликом Фонду прибули співробітники поліції, які склали протокол та прийняли заяву уповноваженої особи Фонду про вчинення кримінального правопорушення. За вказаним фактом Печерським управлінням поліції ГУ НП у м. Києві внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 342 КК України (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб) та розпочато досудове розслідування".

Нагадаємо, Нацбанк ухвалив постанову про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "КБ "Союз" 15 березня. Того ж дня ФГВФО розпочав процедуру ліквідації.

В НБУ пояснили, що ліквідували банк "Союз" через "вчинене систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу (згідно зі статтями 73 та 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність")". 77-ма стаття передбачає відкликання ліцензії, якщо встановлено систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

"Банк протягом двох останніх років неодноразово притягався до відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. При цьому він створював перешкоди проведенню перевірки в березні 2016 року. Крім того, за даними Державної фіскальної служби України, висновки Національного банку щодо виявлених фінансових операцій клієнтів банку (за результатами попередньої перевірки, проведеної у 2015 році) були приєднані до матеріалів кримінального провадження (за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною п'ятою статті 191, частиною другою статті 205 та частиною третьою статті 209 Кримінального кодексу України)", – зазначили в Нацбанку.

Регулятор переконує, що "ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку. Станом на 1 лютого 2016 року в банку налічувалось менше 300 вкладників-фізичних осіб, вклади яких відшкодовуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб".

Раніше Нацбанк звернувся до суду з проханням стягнути з поручителів-власників істотних часток в банках 11,462 млрд грн. Зокрема, планується стягнути з Миколи Лагуна ("Дельта Банк") 766,848 млн грн за майновим дорученням, з Олега Бахматюка (банки "Фінансова ініціатива" і "VAB") – 8,55 млрд грн за фінансовими поруками, з Леоніда Климова ("Імексбанк") – 300 млн грн з фінансового поручительства і близько 395 млн грн – за майновим дорученням.

Загалом заборгованість неплатоспроможних банків становить 51,154 млрд грн. Фінустанови, які працюють в нормальному режимі, винні 52,034 млрд грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація