Проміняли супермаркет на базар і згадали про город: як українці заощаджують на їжі

© nov-bazar.od.ua
Скрутна економічна ситуація збила виторги крупним торговельним мережам.

Якщо не власний город, то базар: експерти наводять останні дані про те, що люди дедалі менше ходять до супермаркетів. Причина проста – дорого, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На закупи із бабусею та дідусем регулярно ходить малий Макарчик. Для нього в родині є навіть окремий список продуктів. "Ми йому купили курочку на супчик, маленьку курочку", - каже пані Любов. На собі, зізнається, зекономили. "Купила для нас, дорослих, суповий набор. Він дешевше. Курка 65 гривень, а ми за 22 суповий набір", - каже вона.

Продавчиня м'яса рекламує свій прилавок: тут товар, мовляв, на будь-який гаманець. "Є ось, дивіться, м'ясо і 60, і 55, таке, як на котлети м'ясо. Є по 70", - каже вона. Але констатує: постійні клієнти уже давно не роблять продавцям колишніх виторгів. "Купляють усе, тільки трішечки менше", - каже жінка.

Останні опубліковані дані Держкомстату про стіл українців підтверджують: м'яса та риби люди їдять менше. Експерти додають, що захмарно дорогу тепер гречку замінюють рисом та макаронами. Змінили й адреси закупів. Великі торговельні мережі не набагато, але програють базарам за кількістю покупців. "На сьогоднішній день ринки та маленькі крамнички превалюють. Хоча раніше, два роки тому, було прямо протилежно. Минулого року продажі в мережах упали на 25%, цього року тенденція продовжується", - розповів директор української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Як економія вплинула на меню та місце закупки українців

ТСН. 19:30 8 липня, 20:18
Останні опубліковані дані Держкомстату про стіл українців такі:  м’яса та риби люди їдять менше.  Експерти додають: захмарно дорогу тепер гречку замінюють рисом та макаронами. Змінили й адреси закупів: великі торговельні мережі не набагато, але програють базарам за кількістю покупців.

На столичному гуртовому ринку називають свою цифру: покупців порівняно з минулим роком у них збільшилося аж на 70%. Люди кажуть, що на базарі ще й поторгуватися можна – а це своєрідна терапія. Хай навіть і виторгувати вдається мінімум: кілька копійок або гривню.

Пані Любов давно не ходила на масштабні закупи до супермаркетів. Рідко зазирає й на базар. Її годує город. "Дивіться. Ми вирощуємо свій перець. Баклажани вирощуємо розсадним методом", - каже вона. Також свої власні – картопля, капуста, огірки, помідори. "В цей час такий тяжкий він нас і виручає тільки", - каже жінка про свій город.

Читайте також: Експерти розповіли, чому ростуть ціни на продукти та як врятувати "борщовий набір"

Дарами своїх 10 соток підгодовує міських родичів та навіть колег. Ті, каже, уже замислилися: а чи не розжитися й собі земельною ділянкою. У скрутні часи – вигода очевидна. Було б тільки де ростити врожай.

Як повідомлялося нещодавно, киянам у красивих обгортках продають зіпсовані спекою молоко, рибу та м'ясоДехто свідомо купує прострочені продукти, бо вони дешевші.

Кореспондент ТСН Людмила Бадалян

Дізнавайтеся головні новини першими — підписуйтесь на наші push-сповіщення.
Обіцяємо повідомляти лише про найважливіше.

Відправити другу Надрукувати Написати до редакції © За матеріалами ТСН / ДШ
Побачили помилку - контрол+ентер
Останні Перші Популярні Всього коментарів: 1
Вибір редакції