Проти скандальної формули "Роттердам+", через яку зросли тарифи, подали до суду

Проти скандальної формули "Роттердам+", через яку зросли тарифи, подали до суду

Фото: УНІАН

У систему формування цін заклали, ніби все вугілля ввозиться до України через порт у Нідерландах.

Київський окружний адміністративний суд має розглянути питання про скасування скандальної формули формування цін на вугілля "Роттердам+", відповідно до якої ніби все вугілля завозиться до України через порт у Нідерландах. Відповідно воно й коштує дорожче, а тому й зростають ціни на теплопостачання та світло.

Заяву до суду про скасування відповідної постанови Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, подав експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам+" становить 63 долари за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну. Про це пише "Економічна правда".

"Звісно, юридичний позов базується більше на формальних підставах. Але, по суті, це було зроблено з наступних причин. Регулятор ніяк не реагує на публічну експертну критику, навіть якщо вона обґрунтована. НКРЕКП досі не надав повний розрахунок згідно з формулою ціни вугілля та електроенергії, отже, є що приховувати", – зазначив Герус.

Експерт також зазначив, що "Роттердам+" не дав обіцяного ефекту щодо незалежності і гарантованості у поставках вугілля. Запаси вугілля на кінець серпня на 40-45% нижче, аніж рік тому, коли ніякого "Роттердаму+" не було. Тобто "Роттердам+" введений виключно для додаткової вигоди ("додаткових чайових") деяким виробникам електроенергії. Методологія "Роттердам+" дає вигідну формулу для ціни вугілля, у той час інші види палива (газ, мазут) не прив'язані цією методологією до якихось європейських бірж. Очевидні преференції для вугілля".

Нагадаємо, відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації із весни цього року рахують за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки до України". Через застосування цієї формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК мільярдера Ріната Ахметова і державного "Центренерго", почали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

Чергове підвищення цін на електроенергію для населення відбулося з 1 вересня. Наступне заплановане з 1 березня 2017-го.

Повʼязані теми:

Наступна публікація