Протягом літа субсидії оформили півмільйона сімей

Протягом літа субсидії оформили півмільйона сімей

Фото: ТСН.ua

Кожна третя українська родина вже отримує від держави компенсації на оплату комунальних послуг.

У травні та протягом літа кількість українських сімей, які отримують державні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, зросла на понад 500 тис. – до 6 млн. Влада очікує, що таких сімей буде до 9 млн із 15 млн наявних у країні.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

"Це люди (півмільйона родин), які звернулися за субсидією вперше", – уточнив посадовець.

Водночас для 5,5 млн сімей, які отримували субсидії в минулому сезоні, переоформлення відбуватиметься автоматично.

"Для цих громадян переоформлення субсидій на новий термін вже відбувається в автоматичному режимі. Цим людям не потрібно ніяких додаткових звернень, ніяких додаткових документів", – пояснив Розенко.

Монетизувати субсидії (виплачувати громадянам грошима) уряд поки не планує, бо остаточно не виробили сам механізм. Монетизацію планують запустити наприкінці майбутнього опалювального сезону, тобто в 2017-му.

"Ми працюємо над тим, щоб монетизувати залишки субсидії, тобто ті кошти, які може отримати людина завдяки економному споживанню газу, електроенергії тощо. Якщо наприкінці опалювального сезону в субсидіанта буде економія, то ця економія буде монетизована наприкінці опалювального сезону і ці кошти можна буде використати на заходи з енергозбереження", – пояснив Розенко.

Повна монетизація субсидій нині неможлива.

"Є повний консенсус в уряді, і цю позицію підтримує і експертне середовище, що монетизувати всі субсидії для дев'яти мільйонів українських родин неможливо", – зауважив віце-прем'єр.

Раніше повідомлялося, що з 1 жовтня, від початку нового опалювального сезону, отримувачі субсидій змушені будуть платити більше грошей за комунальні послуги. Адже Кабмін вирішив збільшити обов'язковий платіж із нинішніх 12% до 15%.

Фото: Міністерство соціальної політики України

Фото: facebook/Володимир Гройсман

Повʼязані теми:

Наступна публікація