ProZorro: Держзакупівлі в електронній системі запровадили в оборонній сфері

Відповідний закон підписав глава держави.

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України "Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони": він запроваджує систему PROZORRO для закупівель в оборонній сфері.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Підписання закону відбулося під час зустрічі Порошенка з представниками Волонтерського десанту Міністерства оборони, зокрема Тетяною Домановою, Артуром Переверзєвим, Павлом Кирієнком, Анастасією Ковальовою та Вадимом Малородом. В зустрічі також взяли участь міністр оборони України генерал-армії Степан Полторак та заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Таранов.

"Цей закон остаточно врегульовує процедуру прозорого механізму державних закупівель. Він є надзвичайно важливим кроком до зміцнення обороноздатності країни, яка веде боротьбу проти агресора, що вторгся на нашу територію. З іншого боку – цей закон є потужним антикорупційним кроком", - сказав президент.

Петро Порошенко зазначив, що адаптована до оборонної сфери  система PROZORRO "відтепер буде мати остаточну прописку в Міністерстві оборони". При цьому він зазначив, що електронні торги, які вперше були презентовані в Адміністрації Президента і минулого року були лише експериментом – сьогодні стають обов'язковими на рівні закону для всіх.

Завдяки роботі з системою "PROZORRO" у 2015 році економія становила 200 млн грн., а з початку 2016-го тільки на закупівлі продуктів харчування вже зекономлено майже 400 млн грн, своєю чергою зазначив міністр оборони Степан Полторак.

"Сьогодні практично всі закупки, які здійснюються Міністерством оборони, здійснюються системою "PROZORRO". Мені сьогодні приємно те, що робота Волонтерського десанту, експеримент, який був у Міністерстві оборони, став програмою дії Уряду", - сказав міністр.

Волонтер, один з авторів-розробників закону Тетяна Доманова зазначила, було дуже складно приймати цей закон, тому що Верховна Рада не чула їх. Загалом – шість разів було провалено голосування, навіть за виключення до порядку денного. 

Нагадаємо, 1 квітня центральні органи виконавчої влади та та замовники, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання, перейшли на електронну систему державних закупівель для товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн, і для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 млн грн (для замовників, що здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання, вартість товарів і послуг – дорівнює або перевищує 1 млн грн та для робіт – дорівнює або перевищує 5 млн грн).

Повʼязані теми:

Наступна публікація