Псевдопереселенці щороку незаконно отримують до 12 мільярдів гривень – Розенко

Псевдопереселенці щороку незаконно отримують до 12 мільярдів гривень – Розенко

Фото: УНІАН

Після верифікації комунальні пільги скасували 1,3 мільйона родинам.

Втрати держбюджету через незаконне отримання допомоги від держави сягають десятків мільярдів гривень. Лише втрати через псевдопереселенців щороку складають 6-12 млрд грн. Тож органи соцзахисту спільно з правоохоронцями проводять тотальну перевірку всіх соцвиплат.

Про це в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформу" повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко.

"Ми проводимо верифікацію (перевірку достовірності даних) одержувачів соціальної допомоги регулярно: як у Пенсійному фонді, так і за іншими виплатами. "Виловлюємо" одержувачів подвійних виплат, "мертві душі" тощо. Перевірку соцвиплат ми проводимо різними шляхами: і через аналіз баз даних, і з використанням механізмів перереєстрації", – наголосив Розенко.

Із 4,8 млн українських сімей, які користувалися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг після введення нових правил, перевірок та перереєстрації "відсіяли" 1,3 млн родин – шахраїв, "мертві душі" та тих, хто втратив право на державну допомогу. Нині такі пільги отримують 3,5 млн сімей.

Тривають перевірки соцвиплат одиноким матерям.

Загальний річний обсяг виплат із держбюджету тимчасово переміщеним особам становить 30 млрд грн, з яких 6-12 млрд осідають у кишенях шахраїв. Нині таких, у тому числі й посадових осіб органів соцзахисту, вираховують спільно з правоохоронцями. Наразі перевіряють виплати 350 тисячам переселенців.

За фактами організації злочинних схем із оформлення виплат псевдопереселенцям відкрито вже понад 30 кримінальних проваджень щодо чиновників.

У 2015 році виплату пенсій припинило близько 22 тисячам осіб, які померли.

"Якщо взяти демографічну ситуацію, попередній рівень смертності в Донецькій і Луганській областях, то припинень виплати пенсій у зв'язку зі смертю повинно бути як мінімум 70-80 тисячам осіб. А ми маємо 20 тисяч. Це означає, що мінімум 60 тисячам осіб, про яких ми не маємо жодної інформації, пенсійні кошти продовжують виплачуватися. Враховуючи ще й фіктивно оформлені інші соціальні виплати, з держбюджету шахраями продовжують "вимиватися" десятки мільярдів", – наголосив міністр соцполітики Павло Розенко.

Нагадаємо, Мінфін почав тотальну перевірку статків отримувачів соцвиплат та субсидій.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація