Путін дозволив постачати газ з анексованого Криму до українського Генічеська

Путін дозволив постачати газ з анексованого Криму до українського Генічеська

Фото: Укртрансгаз

Місто на Херсонщині не під'єднане напряму до газотранспортної системи України.

Український Генічеськ у Херсонській області знову опинився в газовій блокаді. Принаймні, про це тиражуть російські ЗМІ. Місто та район не під'єднані до системи на материковій частині України, тому й, мовляв, виникає дефіцит блакитного палива. Насправді ж Генічеськ із Криму отримує український газ – його видобувають на Херсонщині та направляють у газосховище на окупованій території Криму, бо немає альтернативного сховища. А вже звідти блакитне паливо знову постачають до України.

"Допомогти потрібно. Зробіть все те ж саме (що і минулої зими)", – сказав президент Росії Володимир Путін самопроголошеному "главі Криму" Сергію Аксьонову.

Аксьонов додав, що заборгованість за постачання газу до Генічеська становить 18 млн російських рублів (близько 7 млн грн). Путін наказав домовитися про погашення цієї суми.

Газ із Криму до Генічеська почали ніби постачати в суботу, 12 листопада, близько о пів на восьму вечора за київським часом.

Нагадаємо, цього року в січні анексований Крим три доби блокував постачання українського газу в Генічеськ. Без блакитного палива залишилися понад дві тисячі абонентів у багатоповерхівках та 400 приватних будинків. Але тоді сторони домовилися. "Нафтогаз України" запевняв, що газ, який споживає Генічеськ, є винятково українським.

Коментарів щодо нинішньої ситуації з постачанням українська сторона поки не озвучувала.

Три доби без газу прожили мешканці Генічеська на Херсонщині

Три доби без газу прожили мешканці Генічеська на Херсонщині

Повʼязані теми:

Наступна публікація