Путін зганьбився на світових фінансових ринках: облігації РФ виявилися нікому не потрібними

Путін зганьбився на світових фінансових ринках: облігації РФ виявилися нікому не потрібними

Фото: Reuters

Кремль хотів усім показати, що Росія – це світова держава й на фінансових ринках, і вона може швидко отримати необхідний запас доларів.

Інвестори вишикуються у чергу, говорили в Кремлі. Вперше за десять років, Росія хотіла розпочати продаж доларових облігацій. Але проект обернувся катастрофою ще на стадії підготовки.

Про це пише Хольгер Цшепіц у статті "Путін зганьбився на світових фінансових ринках", опублікованій на сайті газети Die Welt.

Звісно, Володимир Путін не так уявляв собі повернення своєї країни на фінансовий ринок. Три місяці тому Кремль урочисто оголосив про те, що виходить на світовий ринок капіталу і має намір продавати нові державні облігації. Гіганти з Волл-стріт, європейські інститути і китайські кредитори – банки вишикуються в чергу заради угоди.

Вперше з моменту введення західних санкцій, десятирічні цінні папери будуть продаватися в доларах. Таким чином, Путін хотів показати світові, що Росія – це світова держава й на фінансових ринках, і вона може швидко отримати необхідний запас доларів.

Але з цього нічого не вийшло. У понеділок Міністерство фінансів Росії сором'язливо визнало, що йому доведеться самостійно впоратися з оголошеним продажем доларових облігацій. Під єдиним керівництвом облігації будуть продані тільки підконтрольному державі банку "ВТБ Капітал".

Побоювання через "чорний список"

Очевидно, Кремль не зміг залучити жодного західного банку для здійснення продажу облігацій інвесторам. У лютому уряд США та Європейський союз застерегли установи від подібних фінансових операцій з Росією.

Але офіційні санкції не забороняють банкам купувати облігації на аукціонах. Росія може позичати гроші. Вона не включена до списку санкцій, заборонено співпрацю з окремими банківськими установами і компаніями.

Фото: Getty Images
Але Путін може використовувати ці позики, щоб підтримати проблемні компанії з "чорного списку". Так Кремль може обійти санкції.

Росія хотіла неодмінно залучити західні банки не тільки, щоб тихенько випустити цінні папери. Насправді, тільки такі великі банківські установи, як Goldman Sachs, Deutsche Bank & Co., можуть на короткий час розміщувати облігації на мільярди у інвесторів.

Росія також хотіла продемонструвати, що для західних установ угоди з Москвою набагато більш важливі, ніж геополітичні чвари їхніх країн. Спроба передати таке послання з тріском провалилася. Західні банки побоюються можливих додаткових мільярдних штрафів від органів контролю.

Путін також змушений заплатити високу ціну за власну ініціативу. За даними агентства Bloomberg, для того, щоб ВТБ коли-небудь міг розмістити облігації, Кремль пропонує банківський відсоток від 4,65 до 4,9% за десятирічні доларові облігації. Надбавка за ризик у казначейських облігаціях США становить колосальні 2,56%, а 2013 року серед великих доларових облігацій сплаті підлягали лише 1,9%.

Спад, ймовірно, продовжиться

Росія повинна запропонувати потенційним інвесторам більше, ніж Колумбія і майже стільки ж, як Бразилія. Про це Кремль не може навіть мріяти. Хоча рубль і ціни на фондовій біржі в Москві значно відновилися після того, як досягли своїх мінімумів.

15% забезпечили російській біржі місце серед світових країн з великими доходами в цьому році. Рубль знову зміцнився відносно долара майже на 10%.

Те, що Росія намагається прискорити продаж облігацій інвесторам, демонструє, що Кремль залежить від ринків капіталу, і прагне з їх допомогою покрити дефіцит бюджету. За прогнозами рейтингового агентства Fitch, дефіцит бюджету в цьому році зросте до 5% від економічного виробництва. Це найбільше зниження з 2010 року. Одна з причин – низькі ціни на нафту, найбільш важливу статтю експорту країни. У 2016 році економіка, швидше за все, продовжить скорочуватися.

Гроші можна знайти в Росії

Продаж також показує, що, очевидно, є інвестори, готові давати Росії позички у твердій валюті. Однією з причин може бути те, що ціна на нафту значно відновилася, завдяки чому суттєво поповнився золотий запас країни. Ймовірність банкрутства, яку передбачали на ринках, знизилася майже вдвічі від самого високого рівня в 17%.

"Схоже, є інтерес з боку світових інвесторів", - сказав Сергій Стриго, менеджер в Amundi (агентство Bloomberg). Тим не менш, багатьом інвесторам буде важко купувати цінні папери безпосередньо у російського банку ВТБ. "У всіх свої правила, подивимося, кому дозволять покупку, а кому - ні".

Інші припускають, що Москва зможе знайти інше рішення. Великі російські банки мають значні ліквідні кошти в доларах, які могли б давати в борг своїй державі на вигідних умовах. Але все ж велике повернення на фінансову арену виглядає інакше.

Повʼязані теми:

Наступна публікація