Реанімація гривні. У Нацбанку пояснили, чому падає нацвалюта та як її рятують

Реанімація гривні. У Нацбанку пояснили, чому падає нацвалюта та як її рятують

Фото: УНІАН

НБУ проводить черговий аукціон із продажу 100 мільйонів доларів.

Задля порятунку гривні від стрімкого падіння Нацбанк проводить черговий аукціон із продажу 100 млн доларів. Гривня постійно знецінюється від початку 2017 року.

"На міжбанківському валютному ринку підвищилася волатильність обмінного курсу гривні, пов'язана з обмеженою пропозицією іноземної валюти. В перші післясвяткові дні на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, яка накопичувалася під час новорічних вихідних в Україні, які збігалися з робочими днями у США та Європі. Але цей фактор був тимчасовий. Наразі нижчу, ніж у попередні місяці, пропозицію валюти зумовлює традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, який, зокрема, полягає у дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці, - пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон'юнктура завдяки подорожчанню сталі та залізної руди.

"За таких умов Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього. Обсяг міжнародних резервів на початок січня становив 15,5 млрд доларів США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов'язань уряду та НБУ", - запевнив Чурій.

Від початку року чистий продаж (різниця між продажем та купівлею) Нацбанком валюти становить 14,6 млн доларів. Аукціони проводили, аби стримати ще більше падіння гривні. На сьогодні, 13 січня, оголосили аукціон із продажу до 100 млн доларів.

Тим часом в офіційних курсах валют Нацбанку в п'ятницю, 13 січня, євро перевалив за психологічну межу в 29 грн. Долар коштує вже понад 27 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація