Ревізії в неплатоспроможному банку "Хрещатик" виявили "чорні дірки" втрати прибутків

Ревізії в неплатоспроможному банку "Хрещатик" виявили "чорні дірки" втрати прибутків

Фото: УНІАН

Фінустанова недоотримувала кошти від передачі приміщень в управління приватній компанії.

Перші перевірки у неплатоспроможному банку "Хрещатик" виявили численні факти, які могли спричинити недоотримання прибутків.

Про це йдеться в повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який увів у цей банк тимчасову адміністрацію.

"Вибірковий аудит уже виявив численні факти, які могли стати причиною недоотримання прибутку і у результаті – фінансових втрат банку. Показовий приклад – ситуація із переданням в управління нерухомого майна, що належить ПАТ "КБ "Хрещатик", – пояснили у Фонді.

Один із прикладів – передача в управління приватній компанії нежитлового приміщення в Києві на вулиці Межигірській, 37. Договір уклали в грудні 2014-го на три роки.

"Умови угоди навряд чи можна назвати вигідними для ПАТ "КБ "Хрещатик". Адже управитель, відповідно до договору, отримав право вчиняти щодо майна будь-які правочини (крім відчуження та обтяження), зокрема – здавати його в оренду. При цьому банк як власник цього приміщення у центрі міста, площею понад 366 кв. м, щомісяця отримував лише 5 тисяч гривень. Механізм оплати у договорі прописано так: "Управитель зобов'язаний від сум, отриманих від переданої в оренду нерухомості, перераховувати установнику управління кошти в розмірі 5000,00 грн щомісяця". Решта коштів, отриманих від оренди, складали оплату управителя", – зазначили у Фонді гарантування вкладів.

"Хрещатик" також передав в управління цій приватній компанії ще три об'єкти на 10,3 тис. кв. м у Харкові. Загальна вартість приміщень – 81 млн грн, а банк як установник отримував лише 30 тис. грн щомісяця.

"За попередньою інформацією, фірма, з якою укладалися договори про управління майном, є пов'язаною із посадовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик". Найближчим часом Фондом гарантування вкладів буде подано відповідну заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом та службовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик", – запевнили у ФГВФО.

Тим часом депутати Київради перевірятимуть обставини, що призвели до його включення до списку неплатоспроможних.

Повʼязані теми:

Наступна публікація