Рейтинг найбільш вільних економік світу: Україна пасе задніх, а Гонконг - на вершині. Інфографіка

Рейтинг найбільш вільних економік світу: Україна пасе задніх, а Гонконг - на вершині. Інфографіка

Економіка Гонконгу посіла перше місце / Фото: Reuters

8 країн до рейтингу не потрапили. 

Експерти стратегічного дослідницького інституту  США The Heritage Foundation проаналізували та вирахували загальний індекс економічної свободи для кожної країни.

До списку, який було опубліковано на сайті організації, потрапили 178 країн.

У рейтингу враховували, зокрема, гарантію прав власності, свободу від корупції, ефективність та прозорість державних витрат, свободу торгівлі та гнучкість ринку праці.

Не потрапили до рейтингу 8 країн - Афганістан, Ірак, Лівія, Ліхтенштейн, Сомалі, Судан, Сирія та Ємен.

У першій п'ятірці, серед країн із вільною економікою, опинилися  Гонконг, Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія та Австралія.

Однак, слід зауважити, що лише Швейцарія у цій п'ятірці покращила свої показники.

Інші ж країни трохи втратили в індексі економічної свободи.

Щодо України, яка опустилася на 162 позицію із 178 можливих, то експерти визнали покращення у рівні економічної свободи країни, однак корупція та олігархія досі залишаються одними із  найбільш негативних чинників для успішності України.

Рейтинг вільних економік світу

Нагадаємо, що наразі Міністерство фінансів готує зміни до державного бюджету на 2016 рік, а також до інших законів. Вони продовжать минулорічні напрацювання та розпочаті реформи, зокрема податкову реформу та реорганізацію Державної фіскальної служби. Перед Мінфіном стоїть п'ять стратегічних завдань, серед яких - боротьба із корупцією та комплексна податкова реформа.   

Повʼязані теми:

Наступна публікація