Росія хоче будувати газопровід "Турецький потік" без згоди Туреччини

Росія хоче будувати газопровід "Турецький потік" без згоди Туреччини

План будівництва "Турецького потоку" / Фото: Газпром

Туреччина може приєднатися до проекту вже після завершення будівництва.

Росія та Туреччина активно обмінюються заявами щодо будівництва газопроводу "Турецький потік". Після невдачі з "Південним потоком", який мав пройти європейськими країнами, Москва вирішила прокласти трубу в Європу іншим шляхом  – через Туреччину. Проте й досі офіційної угоди не існує.

Міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Танер Йилдиз в інтерв'ю телеканалу TRT Haber заявив, що його країна участі в будівництві не братиме. А вже після прокладання газопроводу стане співзасновником спільної російсько-турецької компанії. Її створять у провінції Едірне, де буде розташоване місце виходу трубопроводу на сушу.

Зараз у Туреччині прискореними темпами ведеться будівництво Трансанатолійського газопроводу (TANAP), зазначив Йилдиз. По ньому буде поставлятися газ із Азербайджану. Міністр зазначив, що в майбутньому до проекту TANAP може підключитися Туркменія. При цьому Йилдиз не вважає, що TANAP і "Турецький потік" стануть конкурентами. Про це пише видання "Грани.Ру".

У російської сторони поки що є дозвіл на прокладку приблизно двох третин морської ділянки, які проходять у територіальних водах і винятковій економічній зоні Росії. При цьому "Газпром" має намір почати укладання труб у червні, після виборів у Туреччині.

"Турецький потік" потрібен Росії, аби постачати газ у Європу в обхід України.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація